oreneta cuablanca Adrian_Benko
Oreneta cuablanca: Font: Viquipèdia-Adrian_Benko

El Projecte Orenetes va presentar-se fa 16 anys i des d’aleshores s’han pogut georeferenciar centenars de milers de nius d’oreneta cuablanca.

L’oreneta cuablanca, espècie migradora, es caracteritza per ser menuda, de color negrós, però amb la gola, la panxa i el carpó blanc. La seva cua és enforquillada, tot i que no tant com la de l’oreneta vulgar, que es caracteritza també per tenir la gola rogenca. Les orenetes ocupen cada any els mateixos nius.

foto: Ornitho.cat

Es tracta d’una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà, impulsada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que es basa en la participació voluntària dels ciutadans i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (“Delichon urbicum”) dels pobles i ciutats de Catalunya, les illes i el País Valencià.

Què pretén i qui pot participar-hi?

L’oreneta cuablanca és una espècie present a pràcticament tots els pobles i ciutats, des del nivell del mar fins a l’alta muntanya. Es tracta d’un indicador ambiental excel·lent que fa els nius molt a prop de les persones, a les façanes dels edificis. El projecte té diversos objectius:

  • Pretén sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn més immediat i incentivar l’observació de la natura i la ciència en general.
  • Incentivar el lligam entre les persones i les aus per tal de potenciar-ne el respecte vers aquestes i envers el medi ambient en general.
  • Conèixer l’estat actual de la població d’oreneta cuablanca als diversos municipis catalans i estudiar-ne la seva evolució en el temps.
  • Conèixer els requeriments ecològics de l’espècie, incloses les necessitats que té a l’hora de seleccionar els emplaçaments per bastir el niu.
  • Finalment, pretén disposar de dades útils que contribueixin a la protecció de l’espècie. El coneixement de la ubicació dels nius pot ajudar a protegir-los davant de determinades iniciatives urbanístiques.

El projecte s’adreça a qualsevol persona individual o col·lectiu i no fan falta coneixements previs sobre els ocells. Hi poden participar des d’ornitòlegs i professionals, fins a centres educatius, associacions, esplais o persones individuals.

Què cal fer per participar-hi?

Es tracta de fer un senzill cens de nius d’oreneta cuablanca. Consisteix a censar els nius presents dins d’una àrea concreta que es defineix prèviament al web del projecte un cop registrats. Es pot censar tot un poble sencer o bé només una porció. L’àrea censada resulta de la combinació de quadrats de 200×200 metres.

Per realitzar el cens convé recórrer tots i cadascun dels carrers i els edificis inclosos dins la unitat de mostreig en cerca de nius d’oreneta cuablanca. Es compten els nius que estan en bones condicions per ser ocupats de forma immediata, o bé que estan en plena construcció. No es comptabilitzen ni els nius trencats ni els ocupats per altres espècies.

El cens s’ha de fer entre l’1 de maig i el 31 de juliol, preferentment a primera hora del matí o a darrera hora de la tarda. Les dades es poden entrar en el mateix moment que es fa el cens usant l’aplicació del projecte, disponible per a telèfons Android.

La importància dels nius d’oreneta als pobles i ciutats

L’oreneta és una espècie monògama (viu en parelles) i colonial. Normalment pon de tres a cinc ous generalment blancs i tant el mascle com la femella incuben els ous. Els polls són alimentats per ambdós progenitors, però més per la femella que pel mascle. El niu és de fang, esfèric i totalment tancat, llevat d’una petita obertura a la part superior d’uns 2-3 cm de diàmetre. Els nius es troben en nuclis urbans, a les façanes dels edificis o bé en cingleres i penya-segats en zones de muntanya.

Mapa de cobertura dels nius d’oreneta vulgar inventariats. Font: https://www.orenetes.cat/dades/grafics

Les orenetes, així com els falciots, són ocells molt beneficiosos per nosaltres pel fet que s’alimenten d’insectes i contribueixen a controlar enormement la població d’espècies com els mosquits. Si no hi hagués orenetes la població de mosquit podria arribar a ser de fins a 10 vegades més gran.

Prohibit tocar els nius de les orenetes

La normativa vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap niu d’ocells protegits com les orenetes. En cas que es vulgui fer alguna intervenció en un edifici que pugui afectar algun niu d’oreneta, cal sol·licitar primer una autorització excepcional a la Generalitat de Catalunya.

És important recordar que els nius d’oreneta estan protegits tot l’any, també fora de l’època de cria quan no estan ocupats. Està, per tant, totalment prohibit eliminar qualsevol niu d’oreneta.

L’Institut Català d’Ornitologia facilita l’accés a les dades obtingudes mitjançant el projecte Orenetes a través d’un visor en línia Visornius.cat, el qual s’actualitza en temps real. Aquest visor permet conèixer la localització de tots els nius censats a tècnics de medi ambient de la Generalitat i a les administracions locals.

Niu a la façana del Banc de Sang
Oreneta cuablanca a la façana del Banc de Sang i Teixits de Barcelona

Nius de falciots i ballesters

Si durant el cens d’oreneta s’observen falciots o ballesters entrant i sortint d’algun edifici probablement sigui perquè s’hi ha establert alguna colònia de cria. En aquest cas, es pot ajudar a localitzar i protegir les colònies participant en el projecte Colònies de falciots, d’Ornitho.

Comparteix a: