plàtan d'ombra
La calor i la sequera han fet caure prematurament algunes fulles en el cas del plàtan d'ombra

A mitjan novembre de l’any passat es va produir el punt òptim cromàtic a la ciutat de Barcelona, és a dir, el moment en el qual una gran majoria dels arbres caducifolis de la trama urbana mostraven fulles de colors típics de tardor.

Enguany, l’arribada sobtada de la fresca a principis del mes d’octubre i, sobretot, la previsió que podrà mantenir-se durant força dies fan qüestionar-se si això accelerarà el canvi de color de les fulles.

Quins factors determinen el canvi de color del es fulles?

El fred, en efecte, és un dels factors que determinen el canvi de color de les fulles, però no és ni de bon tros l’únic.

En realitat, el canvi de tonalitat de les fulles és l’efecte visual d’un conjunt de processos fisiològics complexos que es produeixen a l’interior dels arbres. L’inici d’aquest procés depèn de diversos factors, entre els quals els més determinants són la disminució de la temperatura i les hores de llum però també factors com el vent o la presència de pluja.

Quan es donen determinades condicions es produeixen uns canvis hormonals interns dins l’arbre que s’encarreguen primerament d’aturar la producció de clorofil·la, el pigment que dona el color verd als arbres. La radiació ultraviolada del sol degrada la clorofil·la i permet que aflorin gradualment altres elements químics (pigments) que donen els diversos colors de tardor com els carotens (taronges) o els antocians (vermells), entre d’altres.

Cada arbre té uns o altres elements a les fulles, i en diferents proporcions, un fet que implicarà l’aparició de diverses coloracions de tardor. El punt òptim cromàtic es produeix entre el moment en el qual desapareix la clorofil·la de les fulles i el moment en el qual el vent les fa caure.

Dies de sol, fresca i sense grans descensos de temperatura afavoreixen els millors colors de tardor”
Joan Guitart, cap d’arbrat de Parcs i Jardins

La pluja, el vent i la temperatura baixa (glaçades) poden fer caure les fulles abans d’hora.

Els falsos colors de tardor d’aquests dies a Barcelona

Passejant per Collserola podem veure exemplars de roure amb fulles parcialment seques, però també podem apreciar o intuir tonalitats tardorenques, per exemple, en el cas dels plàtans d’ombra a la trama urbana, els oms o els til·lers del Parc de la Ciutadella, entre altres arbres caducifolis.

En realitat aquests colors no són a causa de l’arribada del fred sinó de la combinació de la calor de l’estiu i de l’efecte d’alguns insectes i fongs, però sobretot del greu dèficit de pluges que arrossega la nostra ciutat des de fa més d’un any.

La manca de pluja ha obligat molts arbres a despendre’s de part del fullatge al llarg de l’estiu per tal de minimitzar la pèrdua d’aigua per transpiració.

El fred ha activat ja, probablement, la maquinària que fa canviar el color dels arbres a Barcelona, però probablement caldrà esperar encara entre quatre i sis setmanes per veure com els colors de la tardor s’estenen per l’arbrat caducifoli de la ciutat.

Aquests dies només a les cotes altes dels Pirineus es comença a notar de forma apreciable l’arribada de la tardor en les fulles.

Els plàtans de Diagonal Mar a principis d’octubre del 2021
Comparteix a: