Nadal de temperatures rècord. Aquest 25 de desembre es corona, amb 22,1ºC de màxima, com el dia més càlid registrat mai a l’Observatori Fabra en un mes de desembre en els més de 100 anys de dades que acumulen. No és un fet aïllat, la pujada de les temperatures està deixant un mes de desembre amb molta suavitat als termòmetres i, concretament, el dia de Nadal és 3ºC més calent que ara fa un segle.
Supera el rècord anterior, assolit aquest 24 de desembre
Els termòmetres marquen un nou rècord només un dia després que aquest dissabte, 24 de desembre, s’arribés als 21,7ºC. Era la primera vegada que se superava el llindar dels 21ºC en un mes de desembre de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra. Només hi ha sis registres al desembre que hagin fregat o superat els 20 ºC i els quatre primers s’han registrat en els últims set anys.
Mai tanta suavitat en un dia de Nadal a l’Observatori Fabra
Amb aquest rècord històric assolit aquest dia de Nadal, és evident que, en aquest punt de Barcelona s’ha viscut el dia de Nadal més càlid registrat mai.
Tot i que el Nadal del 2020 va ser fred, el cert és que els dies de Nadal freds són cada cop més escassos i la suavitat va guanyant terreny.
20 ºC generals al pla de Barcelona, però sense rècord
Tot i els espectaculars 22,1 ºC històrics de l’Observatori Fabra, la resta de la ciutat ha quedat lluny dels rècords.
La suavitat ha estat evident, amb molts registres al voltant dels 20 ºC, però observatoris importants com les Corts (Meteocat 1987-2022) o l’aeroport (Aemet 1950-2022) han quedat lluny dels seus rècords.
Malgrat tot, els 20 ºC registrats a les Corts s’ubiquen entre els cinc Nadals més càlids dels 36 de què hi ha dades i a l’aeroport, els 17,3 ºC d’aquest 25 de desembre queden entre els 10 primers registres de Nadal.
Sèries més joves com el Raval (2009) o la Zona Universitària (2008) tampoc no han assolit cap rècord de temperatura en un dia de Nadal. Totes dues estacions el tenen el dia de Nadal del 2019, amb uns valors poques dècimes més alts que els d’aquest 2022.