Poc té a veure amb el mar del Carib o del sud-est asiàtic, però el litoral barceloní ja no s’assembla a res al que era fa més de 15 anys. La construcció, l’any 2003, d’un parc d’esculls artificials ha permès impulsar la biodiversitat marina i mantenir la qualitat del fons del mar. Entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda es van submergir 365 estructures de formigó a 20 metres de profunditat i durant aquests 16 anys el Zoo de Barcelona ha seguit de prop l’evolució de la fauna i les flores autòctones per tal de protegir-les. En aquest temps ha vist com s’han incrementat els organismes marins que hi habiten i s’ha donat suport a la recerca del fons marí.

Biodiversitat del Parc dels Esculls

El Parc dels Esculls, com s’anomena l’espai protegit, acull més de 300 espècies entre les quals s’inclouen algues, invertebrats com anémones, coralls tous, pops o llagostes. També s’hi poden trobar peixos  com l’escórpora o el serrà.

[vc_column][/vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”446574,446575,446576,446578,446579,446580,446581,446583,446587,446589″ img_size=”full” onclick=””]

Antoni Alarcón, director del Zoo de Barcelona, ha afirmat a la roda de premsa de presentació aquest dilluns que hi ha “biodiversitat esplèndida en pocs metres” i que aquesta riquesa “és un indicador de la qualitat de l’aigua immillorable“.

Centre de Conservació de la Biodiversitat Marina

Un dels reptes propers del Zoo de Barcelona és la creació del Centre de Conservació de la Biodiversitat Marina, que vetllarà per la preservació i conservació d’espècies amenaçades, de fauna autòctona i mediterrània. A més, també treballarà per impulsar la recerca i la intensificació de les tasques educatives i de sensibilització.

Zona molt degradada

Aquest projecte s’emmarca dins la proposta de recuperació del front litoral Besòs degradat per l’abocament de productes al mar per part de les infraestructures de sanejament de l’època. La millora d’aquest sistema amb la remodelació de la depuradora del Besòs o la construcció dels dipòsits pluvials ha permès millorar la qualitat del fons marí.

Comparteix a: