Fa cinc anys que l’Aula Ambiental Bosc Turull té una unitat de compostatge comunitari. Aquests mòduls permeten transformar en compost la brossa orgànica que aporten veïnat i entitats i les restes de poda del bosc i els horts de l’equipament. Ara, a aquest compostador de l’equipament, s’hi suma una unitat nova al barri que s’ha ubicat al Punt Verd de Vallcarca, a l’avinguda de Vallcarca, 71.

Compostadors més accessibles

El compostador comunitari de l’Aula Ambiental Bosc Turull s’ha instal·lat en una nova ubicació per fer-lo més accessible als veïns. Amb l’ampliació de l’equipament s’ha pogut reubicar més a prop d’una de les entrades del recinte, però aquest no és l’únic canvi per facilitar la recollida de la brossa orgànica. Ara, hi ha una nova unitat al Punt Verd de Vallcarca que, tot i ser una mica més petita, permetrà que el veïnat pugui portar els residus domèstics amb més facilitat d’horaris i de situació.

La Lara Saiz, coordinadora de l’Aula Ambiental Bosc Turull, explica que l’objectiu és “facilitar que més gent participi, tant veïns o veïnes com petits comerços de prop. De proximitat, per tant, t’estalvies transport, aquestes emissions i aquesta energia que s’ha de dedicar a les plantes compostadores”.

En sis mesos el compost ha madurat

Per participar en el compostatge comunitari, els interessats s’han d’inscriure a l’Aula a través del correu electrònic compostatge@boscturull.cat. El procés per convertir els residus en fertilitzant dura aproximadament sis mesos i després d’aquest temps ja es pot utilitzar per als horts i el bosc Turull i per ús dels participants. Abans, però, els inscrits tenen una petita formació per conèixer com funciona el compostatge. “Sempre veiem aquests tres compartiments, una mica per organitzar els cicles de compostatge, els usuaris sempre han d’identificar on hi ha el color verd que és el mòdul que està en ús i per tant és on s’han d’abocar les restes orgàniques i allí es va elaborant el compost”, apunta Joan Solé, dinamitzador del programa de compostatge comunitari de l’Aula Ambiental Bosc Turull.

Un nou espai per a les escoles

Restes vegetals de fruita i verdura, closques d’ou, marro del cafè, bosses compostable o paper de cuina, són algunes de les restes per fer un compost de qualitat. A l’Aula hi ha compost ja en procés que està previst obrir-lo el 14 de novembre en la jornada comunitària. Esperen que la covid-19 els permeti fer l’activitat. Mentre, han hagut de canviar el format de les activitats presencials, però l’equipament continua obert acollint grups de les escoles properes, perquè puguin guanyar espai durant la pandèmia.

Comparteix a: