El govern de la Generalitat ha alertat que tot i les nevades dels darrers dies als Pirineus, i les que s’esperen properament, el calendari no s’altera i Barcelona entrarà en fase d’emergència per sequera probablement aquest mateix mes de gener. “Les precipitacions que venen seran en forma neu i fins a la primavera no es convertiran en aigua”, ha especificat la portaveu del govern Patrícia Plaja, que ha recordat que la previsió és activar la fase d’emergència quan els pantans arribin al 16 % de la seva capacitat.
Barcelona i l’àrea metropolitana ja es troba en preemergència per sequera des de finals de novembre i, al desembre, la Generalitat ja va alertar que si no hi ha canvis importants, al gener s’entrarà en emergència. Tot i això, Plaja ha recordat que en qualsevol cas les precipitacions previstes per als propers dies seran beneficioses per a la vegetació.
Què implica entrar en emergència per sequera?
Si finalment les pluges previstes per als propers dies no permeten revertir la situació de sequera i s’entra en fase d’emergència caldrà reduir de nou el consum d’aigua i això afectarà totes les activitats, fins i tot la ciutadania. De fet, l’emergència preveu tres topalls diferents: un primer de 200 litres per persona i dia, un segon de 180 litres i un tercer de 160.
Tot i això, a Barcelona en aquests moments el consum mitjà d’aigua està per sota del dos primers topalls i se situa en els 173 litres per persona i dia. Per tant, en cas d’entrar en emergència no hi hauria d’haver restriccions en el consum d’aigua als domicilis. Ara bé, hi ha la possibilitat que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) decideixi reduir la pressió de l’aigua o fer talls en determinades franges horàries. Per si es donés aquesta situació, Aigües de Barcelona ja ha fet proves amb èxit sobre l’impacte que tindria aplicar una reducció de la pressió de l’aigua.