Un sopar sorpresa, en què ningú no podia escollir el menú, elaborat amb productes alimentaris descartats per motius diversos com una caducitat propera, per la mida o forma o perquè formen part d’un excedent de producció. Els comensals que dimecres, 25, al vespre han anat al Semproniana, el restaurant d’Ada Parellada, han pogut degustar 14 plats i cinc postres cuinades exclusivament amb aquests aliments recuperats i cedits al restaurant per majoristes, mercats, proveïdors i pagesos.

Parellada ha reunit més de 300 quilos de fruita, verdura, carn, peix, pasta i altres aliments que anaven cap a la brossa. Amb tot plegat ha preparat el sopar de la campanya Gastrorecup, que aquest 2024 ha arribat a la novena edició. Hi participen 50 restaurants a tot Catalunya i 10 a Barcelona, amb Parellada apadrinant la iniciativa. Gastrorecup vol conscienciar sobre l’aprofitament alimentari i la injustificada quantitat d’aliments que es perden al llarg de la cadena alimentària: “Un de cada tres aliments que es produeixen es llença”, denuncia Parellada.

“Any rere any m’indigno”

Any rere any m’indigno i em faig creus de la quantitat de menjar que malbaratem, ja sigui perquè té una forma estranya que fa que no es pugui encabir a les caixes on es distribuirà o perquè ningú s’ho menjarà, diu assenyalant una carabassa de varietat rabequet que és de pell dura i gruixuda i no s’acostuma a comprar per cuinar.

14 plats i cinc postres amb aliments recuperats

Amb els aliments recuperats Parellada ha preparat, entre altres plats, gaspatxo amb làmines de bacallà, xatonada amb romesco, tallarines a la carbonara de fuet, peus de porc estofats amb patata i pollastre arrebossat amb maionesa de curri. De postres s’han servit pastís cremós de formatge, popurri de fruita amb escuma de iogurt “que no caduca sinó que evoluciona!” i crema de taronja amb coco i xocolata.

La iniciativa s’emmarca en la campanya “Aprofitem els aliments”, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que va començar el 19 de setembre i s’allargarà fins al 5 d’octubre, amb diverses accions com ara una espigolada simultània a diferents camps agraris de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona coordinada pel col·lectiu Espigoladors, que vol recuperar fruita i verdura directament del camp per evitar-ne el malbaratament.

Menús a 15 € per conscienciar contra el malbaratament alimentari

El Gastrorecup agrupa aquesta edició 2024 més de 50 restaurants catalans que s’han animat a preparar dinars o sopars amb aliments rebutjats del circuit comercial. L’objectiu és conscienciar tant la població com el mateix sector de la restauració de la necessitat d’actuar i implicar-se contra el malbaratament alimentari. Els menús tenen tots un preu únic de 15 € i són un reflex de tot el que es pot cuinar amb aliments que d’una altra manera haurien acabat a les escombraries.

Molts dels dinars i sopars ja tenen les entrades exhaurides, però en el cas de la ciutat de Barcelona encara queden places al restaurant Aflamas el 2 d’octubre, el restaurant de l’Escola d’Hoteleria i Turisme CETT, el 3 d’octubre, i el restaurant Mescladís el 4 d’octubre.