La setmana s’ha iniciat amb ambient primaveral i presència de xàfecs a diversos indrets del territori català. La precipitació també ha afectat Barcelona, tot i que dilluns, i més que mai, es pot ben dir que la pluja ha anat per barris.

La zona més afectada per la pluja ha estat la façana marítima, sobretot l’àrea pròxima a la desembocadura del Besòs. A l’estació meteorològica de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) han recollit fins a 47,2 litres per metre quadrat. Aquest observatori oficial ha mesurat fins a 14,3 litres en tan sols 10 minuts a les 9.20 h, una punta d’intensitat de 85,8 litres per hora.

Al Port Fòrum s’han acumulat 39,6 litres per metre quadrat i a la seu de la Federació Catalana de Vela, 50 (font: xarxa d’estacions Weathercloud).

Xàfecs estàtics, situació de rebuf

Tal com es pot observar en el vídeo que il·lustra aquesta notícia, els ruixats de dilluns al matí s’han format damunt del mar, a pocs quilòmetres del litoral barceloní. Els núvols s’han generat gràcies a la presència d’aire fred en altura i a una convergència (xoc) de vent en superfície (rebuf) que ha afavorit la formació de nuvolades potents.

Mapa de vent en superfície de dilluns, 10 de juny, a primera hora. Es pot observar una zona de convergència de vents a mar obert, davant del litoral central. Font: WRF-Meteociel

El rebuf —el terme amb què es coneix col·loquialment— és, en realitat, una convergència d’aire, una mena de xoc de vent, que acaba afavorint els moviments ascendents d’aire i, en conseqüència, la generació de nuvolades en una àrea molt concreta de Catalunya, dins la qual trobem la ciutat de Barcelona.

El rebuf es genera entre l’àrea afectada per la tramuntana i el mestral. Entremig es crea una mena de buit d’aire que és reomplert per l’aire humit que entra des del mar. En aquest àmbit, sota determinades condicions, poden generar-se convergències (xocs) d’aire que poden afavorir la formació de nuvolades i les precipitacions de caràcter local.

La zona on es produeix la convergència és variable. A vegades es produeix damunt del mar i la precipitació no arriba a terra, en altres ocasions pot entrar terra endins. L’àrea on acostuma a presentar-se aquest curiós fenomen sol anar habitualment des del Baix Penedès – el Garraf fins al sud de la Costa Brava.

La pluja tornarà a visitar Barcelona i l’entorn metropolità dimarts

La pluja no ha dit la darrera paraula encara. Dimarts es preveu que torni a Barcelona, així com a molts sectors de Catalunya. La precipitació s’activarà a primera hora del dia cap a la Costa Daurada i anirà avançant gradualment cap al nord. S’espera un matí de pluja extensa i força abundant al litoral i prelitoral centrals.

A la tarda la pluja anirà de baixa prop del mar però, per contra, guanyarà protagonisme als Prepirineus i a les comarques del nord-est.

Dimecres serà el darrer dia d’inestabilitat acusada. Els xàfecs podrien tornar a descarregar amb energia i acumular registres abundants en alguns punts del centre i l’est de Catalunya.