arc de Sant Martí maig 2022
foto: Alfons Puertas

Ha acabat un maig històric a Barcelona farcit de rècords meteorològics insòlits, tots lligats a les altes temperatures que hem tingut i que han fet que el maig d’enguany hagi estat capaç de superar, fins i tot, la mitjana climàtica històrica del mes de juny a l’Observatori Fabra. I és que, enguany, maig ha fet de juny per primer cop a la història.

Els rècords d’aquest mes de maig històric

Aquest 2022 maig ens ha durat, literalment, una setmana. Dies comptats en què la temperatura s’ha ajustat al que hauria de ser habitual o amb petites desviacions. La resta de dies, més de tres setmanes, hi ha hagut una calor desmesurada que ha comportat que s’hagin superat rècords històrics de calor.

El primer, el de temperatura més alta registrada en un dia de maig. Els 34,4 ºC assolits el 22 de maig és una dada que només queda superada en set mesos de juny, 16 de juliol i 20 d’agost en els 108 anys de dades que té l’Observatori Fabra, i posa de manifest com és d’extraordinari aquest registre.

Lligat a aquesta dada inèdita, no s’havia superat mai la marca dels 30 ºC a Barcelona tants dies de maig, quatre en total. I també en concordança amb aquestes dades, s’ha registrat el maig més càlid a Barcelona tenint en compte la temperatura mitjana. Una barbaritat.

L’aigua del mar també ha volgut posar-hi el seu granet de sorra, amb l’aigua del mar més calenta a mitjans de maig, amb més de 22 ºC.

Hi ha 63 anys en què juny ha estat més fresc

És tal la magnitud de la calor que ha fet aquest mes de maig que, tal com informa l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, el maig d’enguany ha superat i amb escreix la mitjana del mes de juny.

Maig ha fet de juny, fins al punt que trobem 63 anys (dels 108 de què tenen dades) en què juny ha fet menys calor que el maig del 2022. Un 60 % del total. Els 20,7 ºC registrats de mitjana aquest maig superen els 20,3 que té de mitjana el mes de juny tenint en compte tota la seva sèrie.

El segle XXI, l’excepció

Però el canvi climàtic torna a escena quan desgranem aquestes dades i observem que, dels 63 mesos de juny que han quedat per sota del maig del 2022, només quatre són del segle XXI. Tota la resta, del segle XX. Així, si ho analitzem fredament, podrem dir que els que tenim certa edat hem viscut aquest maig una calor semblant a la d’un juny dels d’abans, però no pas a la d’un juny del present. I és que juny cada cop és més juliol.

D’aquesta manera, els 20,7 ºC registrats el maig d’enguany queden clarament per sota dels 21,3 ºC que el mes de juny té per al darrer trentenni (1991-2020).

El juny, un dels mesos que més s’escalfa

Com tots els mesos de l’any i com a tot arreu, el maig i el juny s’escalfen. De fet, juny és un dels mesos que més s’ha escalfat si comparem la mitjana del darrer trentenni (1991-2020) amb algun dels trentennis més antics, com els compresos entre el 1951-1980 i 1961-1990, moment en què s’accentua aquest ascens de la temperatura.

Així el mes de juny ha passat de tenir una mitjana de 19,6 ºC (1961-1990) a una mitjana de 21,3 en el període de 30 anys més recent. Un augment de 1,7 ºC només igualat pel mes d’agost.

Juny cada vegada es juliolitza més i, de fet, ja hem tingut cinc mesos de juny que han tocat o superat la mitjana climàtica del mes de juliol, tots al segle XXI i, de nou, el canvi climàtic a escena.

De fet, ja no és estrany trobar episodis d’onada de calor extraordinaris al mes de juny, com el que va marcar rècords històrics el 2019.

Tots els mesos tiren amunt

En la mateixa línia, maig s’ha escalfat un grau i mig i ha passat dels 15,7 ºC (1961-1990) als 17,2 actuals, en una tònica que, si analitzem mes a mes, segueixen fil per randa la mateixa línia. Queda clar que el clima del present cada cop té menys a veure amb el del passat, si més no des del punt de vista termomètric.

Enguany hem tingut el primer maig que feia de juny, però ja hem tingut nombrosos febrers que feien de març, geners que feien de febrer i desembres que feien de novembre.

Tenir mitjanes mensuals de més de 25 ºC a l’estiu, un fet que només havia passat 10 cops en tot el segle XX s’ha convertit en una norma en el segle XXI, en què aquesta marca s’ha assolit 17 cops des del 2001.

El canvi climàtic és ja part del nostre present.