Aquest dilluns, a les 7 h 7 min 12 s (hora catalana) el nanosatèl·lit català l’Enxaneta s’ha enlairat, des del cosmòdrom rus Baikonour al Kazakhstan, a bord del coet Soyuz 2.
El nanosatèl·lit hauria d’haver-se enlairat dissabte, però per problemes tècnics es va haver de posposar. És la primera missió del programa NewSpace del govern, que ha organitzat un acte de seguiment del llançament des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals en funcions, Jordi Puigneró.
De la mida d’una capsa de sabates
El nanosatèl·lit és de la mida d’una capsa de sabates i pesa 10 quilos. Es tracta d’un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global de la internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès) a tot el territori català. És a dir, permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.
Aplicacions de l’Enxaneta
El nanosatèl·lit permetrà, entre d’altres, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua, el seguiment i protecció de la fauna salvatge, la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots, el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.