Imatge del pantà de Sau a principis del 2018, mig buit
El pantà de Sau el febrer de 2018. Foto: @calcoyent

A vegades no som prou conscients de la sort que tenim de poder obrir l’aixeta de casa i que, com per “art de màgia”, surti aigua. 24 hores al dia i durant tot l’any. És un bé escàs (i car) i del qual a Barcelona som exemple en consum responsable, un fet que cal mantenir per tal d’afavorir un aprofitament sostenible d’aquest recurs.

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, que enguany té com a lema “No deixar ningú enrere” en el benentès que, seguint les pautes de l‘Agenda 2030, tota la població mundial hauria de tenir accés a l’aigua potable aquell any.

L’aigua mata

En l’actualitat, encara són molts milions de persones a tot el món les que no disposen d’aquest recurs. Segons les Nacions Unides, prop d’un 25 % de les escoles de primària de tot el món no tenen aigua potable i més de 700 nens de menys de cinc anys moren diàriament per alguna malaltia relacionada amb la insalubritat de l’aigua o amb l’escassedat.

De fet, es calcula que prop de 4.000 milions de persones tindran manca d’aigua potable com a mínim en un dels 12 mesos de l’any i prop de 700 milions podrien haver-se de desplaçar per l’escassedat d’aigua d’aquí fins al 2030.

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra des del 1993, tot i que no va ser fins al 2010 que les Nacions Unides van reconèixer el dret a l’aigua potable com a dret humà essencial.

Els embassaments, encara plens tot i la manca de pluja i neu

Tot i que l‘hivern ha estat molt sec, els embassaments que abasteixen casa nostra continuen gaudint d’un molt bon estat de salut pel que fa a les reserves hídriques. El sistema Sau-Susqueda del riu Ter supera el 80 % de la capacitat màxima. La Baells (riu Llobregat) supera el 90 % i els embassaments del riu Cardener estan pràcticament plens a vessar.

Només el pantà de Siurana té ara mateix una situació una mica preocupant, amb el volum d’aigua emmagatzemada a l’entorn del 50 %.

Durant la primavera, tradicionalment, acostumen a augmentar les reserves hídriques gràcies a les pluges i al desgel de la neu caiguda. Malauradament, enguany caldrà confiar en la pluja, atès que la manca de neu dels Pirineus fa pensar que enguany l’aportació nival serà més aviat testimonial.

Tot i que la situació és bona, el consum responsable continua sent imprescindible.