Com ja és tradició, l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) organitza un any més les Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè. Aquest 2023, la XXIX edició de les jornades començarà divendres, 24 de novembre, a l’Edifici B3 Campus Nord, mentre que el gruix de les ponències serà dissabte, 25 de novembre, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Normalment, els anys parells les jornades orbiten entorn un tema concret. L’edició del 2022 va tractar sobre la comunicació meteorològica. En canvi, els anys senars, hi sol haver ponències de temàtiques diverses. Tot i això, en l’edició d’enguany, el bloc de la tarda es dedicarà a la sequera que estem vivint a Catalunya.

Commemoració dels 75 anys de l”Assaig d’un vocabulari meteorològic català’

El primer acte de les XXIX Jornades Eduard Fontserè tindrà lloc a l’aula de teleensenyament de ETSETB, a l’Edifici B3 Campus Nord (UPC). Serà divendres, 24 de novembre, a les 17.30 h.

El tema central serà els 75 anys de l’edició de l’’Assaig del vocabulari meteorològic català‘, d’Eduard Fontserè. Aquest recull de termes relacionats amb la meteorologia en català va ser publicat l’any 1948. Hi intervindran Marta Sabater (TermCat), Mireia Farrús (UB), Josep Batlló (ACAM/ICGC), Antoni Roca (IEC) i Jordi Mazon (ACAM/UPC).

Nou ponències al llarg del dissabte 25 de novembre

El dia gros de les jornades arribarà l’endemà, el dissabte 25 de novembre. La Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), situat al carrer del Carme número 47, de Barcelona, acollirà un total de nou ponències sobre temes ben diversos relacionats amb la meteorologia.

Després de la recollida de la documentació i les credencials dels assistents, a les 9 h la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, farà la presentació de les jornades. A partir de les 09.15 h i fins a les 13 h s’encadenaran sis ponències sobre temes tan diversos com biometeorologia, temps extrem, clima i canvi climàtic, i la nova generació de satèl·lits Meteosat.

Aniran a càrrec de J. J. González-Alemán (AEMet), Bárbara Pons (Ajuntament de Barcelona), Anna Sànchez-Vidal (Universitat de Barcelona), Joan Ballester (ISGlobal), Nico Pineda (SMC) i Agustí Jansà (CMT Illes Balears i UIB).

Posteriorment, a les 13 h, es lliurarà la medalla de l’ACAM al mallorquí Agustí Jansà, com a reconeixement per la seva trajectòria.

Havent dinat, a partir de les 15.30 h, hi haurà el bloc dedicat a la sequera, amb tres ponències més. Les faran Vicent Altava (SMC), Roberto Serrano (Universitat de Saragossa) i Xavier Martí (Aqualia Barcelona-Sud).

Tot seguit, es presentarà el congrés internacional de meteorologia de la Societat Europea de Meteorologia (EMS), que se celebrarà al setembre del 2024 a Barcelona. Finalment, a les 18 h hi haurà la cloenda de les jornades Eduard Fontserè 2023.

Divendres, 10 de novembre, acaba el termini per presentar pòsters

Totes les persones inscrites a les jornades que ho vulguin podran fer presentacions en format pòster sobre projectes de recerca recents que hagin dut a terme. Per fer-ho, cal enviar un resum sobre el treball a l’adreça de correu electrònic que s’indica a la web de l’entitat fins divendres, 10 de novembre.

La presentació dels pòsters es farà en el transcurs de les jornades, coincidint amb els descansos del matí i de la tarda.

Unes jornades obertes a tothom

Les XXIX Jornades Eduard Fontserè estan obertes a tothom. No cal ser soci de l’entitat per poder-hi assistir ni per poder-hi presentar un pòster.

Ara bé, és necessari inscriure-s’hi a través del formulari que hi ha disponible a la web de l’ACAM. La inscripció, això sí, és del tot gratuïta.