posta sol barcelona 4 desembre
La posta de sol del 4 de desembre de 2021 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

El dia 23 de març és el Dia Mundial de la Meteorologia. Al voltant d’aquesta data se celebren actes de tota mena. Un d’aquests és les Jornades METEOCAT que organitza, des de fa més de 25 anys, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM).

Enguany la data escollida serà dissabte 25 de març. Una de les novetats d’aquest any serà el canvi d’emplaçament: la que serà la XXVIII Setmana Catalana de la Meteorologia es durà a terme a la seu de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona (RACAB), situada al número 115 de la Rambla. El tema escollit aquest any seran els impactes i adaptacions al canvi climàtic.

El programa de les jornades

Després de la benvinguda per part de Jordi Isern, president de la RACAB, i Lluís Pujol, president de l’ACOM, així com de la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, hi haurà la primera ponència sobre la resiliència del sector agrícola català al canvi climàtic. El ponent serà el Robert Savé (IRTA).

Tot seguit, el Francisco Lloret (UAB-CREAF) parlarà dels efectes del canvi climàtic en els boscos de Catalunya.

Després d’un breu descans, el Gabriel Borràs, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, parlarà de l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic. A continuarà es farà la presentació de l’audiovisual Fotomet 2023 i seguidament el Sergi Corral farà l’entrega de premis als guanyadors.

Poc abans de l’hora de dinar, el Boris Weitzmann farà una xerrada sobre els peixos, indicadors de canvi climàtic a la Costa Brava.

Havent dinat, després d’una pausa de dues hores i mitja, l’Oriol Rodríguez, home del temps a betevé i doctor en física (UB) parlarà de l’atribució al canvi climàtic dels fenòmens meteorològics extrems.

Ja per acabar les Jornades METEOCAT, es durà a terme una taula rodona sobre si tot el que passa és conseqüència del canvi climàtic. La taula rodona serà moderada pel catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martín Vide. El participants seran el Lluís Miquel Pérez (Aragón Radio, Cadena SER i RTVA), el Francesc Mauri (TV3 i Catalunya Ràdio), la Sònia Papell (RTVE – Catalunya) i el Mariano Barriendos (IDAEA-CSIC).

Jornades gratuïtes, però amb inscripció prèvia

Es tracta d’un acte gratuït, obert a tothom qui ho vulgui. Això sí, cal inscriure-s’hi ja sigui enviant un missatge de correu electrònic o fent una trucada al telèfon de l’associació.

Comparteix a: