1r premi de tempestes i temps advers. Autor: Carlos Castillejo

Com cada any, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) ha organitzat el concurs de fotografia meteorològica Fotomet 2023 Memorial Toni Nadal. Es tracta d’un concurs obert a tothom que sigui major d’edat i resident a Europa, i participar-hi és del tot gratuït.

Enguany es poden presentar fotografies fins al dia 28 de febrer. Les imatges guanyadores es donaran a conèixer el mes de març, en el transcurs de la celebració de les XXVIII Jornades METEOCAT 2023 a la Reial Acadèmia de les Ciències de Barcelona.

Les bases de l’edició 2023

Hi ha dues categories per participar al concurs: la de tempestes i temps advers, i la de paisatge meteorològic. Per a cadascuna de les dues categories hi haurà un primer premi de 350 € i un segon de 250 €.

Les fotografies rebudes han de complir diversos requisits per tal de formar part del concurs. Per començar, han de tenir una mida mínima de 1.500 per 1.125 píxels, una resolució de més de 200 ppp. L’arxiu ha de ser en format JPEG o JPG, i les fotografies poden haver estat fetes tant amb una càmera de fotos com amb un telèfon mòbil.

Això sí, no es considerarà vàlid per al concurs l’extracció d’un fotograma d’un vídeo, un collage ni tampoc una imatge que hagi estat processada (més enllà de les correccions de lluminositat i contrast necessàries). A més, les fotografies enviades no poden haver estat premiades anteriorment a cap altre concurs.

Cada persona pot enviar tres fotografies com a molt, fetes obligatòriament durant l’any 2022. Cal tenir en compte, també, que només es permet la participació d’un màxim de dues persones per cada unitat familiar.

El jurat que valorarà totes les fotografies que compleixin les bases i que decidirà les imatges guanyadores estarà format per especialistes en meteorologia i fotografia.

En cas de complir les bases, només cal enviar les fotografies a l’adreça de correu electrònic fotomet2023@gmail.com abans no acabi el dia 28 de febrer per participar del concurs Fotomet 2023. Al missatge s’hi han d’indicar les dades personals de l’autor o autora, així com la informació relacionada amb les fotografies adjuntades (el títol, la categoria per a la qual participa, i també la població, la data i l’hora des d’on es va prendre la imatge).

Les fotografies guanyadores de l’any passat

L’any passat es van rebre desenes de fotografies d’arreu de Catalunya, de tota mena de fenòmens meteorològics. A la categoria de paisatge meteorològic, el jurat va atorgar el primer premi a una fotografia de Ramon Calvet d’uns espectaculars altocúmuls lenticulars coincidint amb la posta de sol vistos des d’Olot. El segon premi va ser per una magnífica sortida de sol rogenca al delta de l’Ebre, d’Agustí Descàrrega.

En la categoria tempestes i temps violent, els fiblons van dominar sense cap mena de dubte. El primer premi va ser per a Carlos Castillejo, que va captar una mànega marina davant de la costa central juntament amb descàrregues elèctriques. El segon premi fou lliurat a Enric Navarrete per una imatge del mateix cap de fibló, però quan ja es trobava en fase de dissipació.