A principis del 2023, les plaques solars que hi ha al terrat de l’Institut Quatre Cantons (al Poblenou) subministraran electricitat al mateix institut, a equipaments públics de l’entorn i a una trentena de veïns del barri, de forma gratuïta. Quan això passi, es tractarà de la primera comunitat energètica de Barcelona en funcionar, tot aprofitant l’energia solar generada en plaques fotovoltaiques públiques.

En concret, les plaques solars de l’Institut Quatre Cantons donaran part de la llum generada també a l’Institut Maria Espinalt, al Centre Cívic Can Felipa i al Parc de Bombers de Llevant. En paral·lel, també ho faran a una trentena de veïns que viuen a menys de 500 metres de les plaques solars, que ja s’han inscrit a la iniciativa amb l’únic requisit que siguin clients de Barcelona Energia. L’Ajuntament assumirà el cost de la llum que rebran els 30 veïns, com a prova pilot.

Alguns veïns interessats es queden fora del projecte

Segons explica Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica, la fórmula de crear comunitats energètiques permet fer possibles “instal·lacions que per si soles no tindrien viabilitat econòmica”. Els veïns també n’estan encantats. “És una alegria. El que voldríem és que es faci una mica més ràpid”, reclama Marike Charlier, de l’Associació de Veïns del Poblenou, que assegura que al barri “hi ha molt interès” i que algunes famílies s’han quedat fora del projecte.

Dues comunitats més a la Bordeta i a Can Girapells

Precisament, el model que s’estrenarà al Poblenou ja s’està mirant de replicar a la Bordeta (Sants-Montjuïc) i a Can Girapells (Horta-Guinardó). En el cas de la Bordeta hi haurà plaques solars al terrat dels edificis cooperatius de La Borda i La Discreta i d’un equipament públic o privat; en canvi, a Can Girapells només hi haurà un punt de generació elèctrica: el terrat d’un equipament públic.

Totes dues comunitats energètiques cediran part de la llum al teixit associatiu i veïnal de l’entorn, i tindran el suport de l’Ajuntament. De fet, veïns, entitats i el mateix consistori proposen implantar comunitats energètiques a tants punts com sigui possible de Barcelona. “Hi ha molts llocs on se’n podrien implantar”, ha sentenciat el regidor Eloi Badia.