candelera 2024

Fa dies que els models meteorològics han anat fent bullir l’olla i les últimes actualitzacions han acabat de confirmar la tornada sobtada de l’ambient d’hivern a tot el país, i també a Barcelona.

L’acostament d’una borrasca la nit de dissabte a diumenge amb força aire fred en altura permetrà la reactivació de precipitacions a moltes comarques. Fins i tot, gràcies a la presència d’aire fred, afavorirà una caiguda de la cota de neu fins els 800 i 600 metres durant la matinada de diumenge. Tot això amb una baixada de la temperatura, ambient d’hivern, fortes ventades i un estat del mar molt alterat.

De les clarianes als núvols

Deixem enrere una primera part de dissabte que ha començat amb grans clarianes i un cel majoritàriament assolellat. No obstant, la ràpida aproximació de pinzellades de núvols prims per l’oest i nord-oest de la regió metropolitana han acabat deixant un cel ben cobert i emblanquinat. L’ambient ha estat fresc a primera hora, però la temperatura nocturna ha quedat lleugerament més elevada respecte d’ahir a la majoria de barris.

De mica en mica tindrem un cel cada vegada més tapat a tot el país amb un canvi de temps a tocar. De moment, el front fred associat a una borrasca situada entre la Bretanya i el sud del Regne Unit està deixant molts núvols, primeres precipitacions a la Franja de Ponent, a tocar de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona amb nevades sobretot al vessant sud del Pirineu i Prepirineu lleidatà. La cota de neu estarà al voltant dels 1.200 metres.

Fins ara ja hem recollit 19 litres per metre quadrat a Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà, 16 a l’estació de Boí (2.535 m), 12 al Pont de Suert, 2 a Sort i dècimes de litre entre el Segrià i el Baix Ebre. No badeu perquè alguna gotellada a mitja tarda esquitxarà algun indret sobretot del sud de la regió metropolitana.

Un fort vent s’ha anat reforçant a tot el litoral, però sobretot als cims del Pirineu, que conjuntament amb la neu ha provocat el fenomen del torb. L’ambient serà cada vegada més hivernal a alta muntanya amb glaçades destacables.

Primavera meteorològica amb tornada d’hivern

D’aquest nou canvi de temps, el punt de mira el trobem entre les últimes hores de dissabte, matinada de diumenge i almenys fins diumenge a mig matí. Els ruixats, avançada la tarda, es mouran de les comarques de Lleida fins a les de Girona. Fins a mitjanit, la pluja serà força discreta, excepte al Pirineu i Prepirineu occidental, on continuarà nevant amb ganes i la nevada probablement saltarà a la vessant oriental.

En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’avís per neu a l’Alt Pirineu i Aran. Es podran acumular més de 20 centímetres de neu nova per damunt dels 1.200 metres a l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

Cota de neu que podria baixar fins als 600 metres

De cara a la matinada i matí de diumenge és quan es preveu que al damunt nostre, a 5.500 metres, tinguem molt d’aire fred, entre -30 i -32 ºC, que juntament amb la possibilitat que s’acabi formant una mesobaixa al golf de Lleó, farà que es reactivin els xàfecs al prelitoral i comarques de Girona. Serà, doncs, el moment clau entre les dues de la matinada de diumenge i l’hora d’esmorzar que la cota de neu podrà baixar fins als 800 i 600 metres. Les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, però també de pedra tova o neu granulada.

Estem parlant d’unes properes hores molt entretingudes meteorològicament amb possibles enfarinades a les muntanyes de Prades que podran vorejar els 5 i 10 centímetres de neu. També es veurà floquejar o fins i tot, la neu podrà agafar a terra a l’altiplà de la Segarra, la Conca de Barberà, la Conca d’Òdena, el Massís del Montseny, el Moianès i la Plana de Vic. Just quan ja donàvem l’hivern per perdut, sembla que la partida no estava del tot perduda, com a mínim a principis de març.

La previsió del temps a Barcelona, permanentment actualitzada