gavot autor neekoh.fi
Exemplar de gavot. Font: neekoh.fi / Viquipèdia

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) s’ha fet ressò aquesta setmana de l’arribada d’un nombre rècord d’exemplars de gavot (“Alca torda”), un ocell pròxim als pingüins àrtics (espècie extingida) que viu a les costes nòrdiques d’Europa i que, sobretot durant les migracions i en menor mesura a l’hivern, és present a Catalunya. Els exemplars s’estan observant a la costa catalana i també a la costa mediterrània francesa.

Rècord d’observacions de gavot

El més sorprenent, segons detalla l’ICO al seu web, és la gran quantitat d’exemplars observats, tants que són rècord en el que va de novembre i superen amb escreix les observacions efectuades en qualsevol any anterior.

En el període 2009-2021 la mitjana d’observacions de gavot va ser de 7,9, mentre que a dia 22 de novembre d’enguany ja n’anotaven 99 exemplars.

Evolució de la freqüència del gavot al llarg de l’any. Font: Ornitho.cat

El portal de l’ICO disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions.

Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya i també quantificar-ho.

El gràfic és realment explícit en el cas del gavot, ja que marca un pic molt rellevant durant aquest mes de novembre, el qual se situa molt per sobre de la mitjana històrica.

Font: Ornitho.cat

El vent associat al pas de profundes borrasques atlàntiques empeny els gavots

Segon explica l’ICO, l’arribada massiva de gavots a les nostres costes sembla directament relacionat amb l’arribada de successius fronts associats a borrasques que assoten l’Atlàntic occidental.

Això ha implicat que hagin augmentat els gavots que han entrat al Mediterrani a través de l’estret de Gibraltar, molt per sobre del que seria habitual. D’aquesta manera se n’han incrementat molt les observacions, no només a Catalunya, sinó també a la costa mediterrània francesa.

Vent a 300 hPa (9.000 m) el dia 22 de novembre

Molts exemplars arriben exhausts a Catalunya i acaben morint

Segons ha informat l’ICO, molts exemplars arriben molt debilitats a les nostres costes i fins i tot alguns han arribat a morir.

En aquest sentit, l’ICO fa una crida perquè s’informi dels exemplars ferits o morts o bé al portal d’Ornitho.cat o bé trucant al 112 per tal d’agilitzar la recollida d’ocells dèbils.

Comparteix a: