borrasca Denise AEMET
font: AEMET

La borrasca Denise ha estat recentment batejada per l’AEMET aquest mateix dilluns. Es tracta d’una depressió que afectarà directament el territori català. En el cas de Barcelona els seus efectes seran una mica més limitats, però també es farà sentir.

El vent, protagonista, sobretot als Pirineus i al sud de Barcelona

En aquest sentit, el vent ha de ser el gran protagonista i, de fet, ha estat el causant del nomenament d’aquesta nova borrasca de gran impacte per part de l’AEMET.

Es preveuen ratxes de vent que podran superar els 100 km/h a les comarques de Tarragona i els Pirineus, sobretot en cotes altes i especialment aquest dimarts. Les fortes ventades associades a Denise es notaran també al País Valencià i, molt especialment, a les illes Balears, on el risc de superar aquests 100 km/h també serà elevat.

Vent i temporal marítim a Barcelona, amb el pas de Denise

La borrasca Denise també tindrà afectació a Barcelona, sobretot pel que fa al vent i el temporal de mar.

A Barcelona s’espera un enfortiment del vent ja durant el vespre de dilluns i, molt especialment, entre la matinada i el migdia de dimarts, quan es podrien superar puntualment els 60-70 km/h. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès ja diversos avisos en els què també s’hi inclou Barcelona com a comarca on es podrà superar la marca dels 70 km/h.

De la mateixa manera, i associat també al vent produït per la borrasca Denise, s’espera un empitjorament notable de l’estat de la mar. El primer temporal de mar decent de la tardor deixarà onades d’entre dos i tres metres a Barcelona ja a partir de la tarda d’aquest dilluns i s’allargarà durant bona part de dimarts. També s’han emès diversos avisos davant de la superació dels 2,5 m d’onatge, tant pel que fa a l’AEMET com del Servei Meteorològic de Catalunya.

De la seva banda, Protecció Civil té ja en prealerta, els plans Ventcat i Procicat per l’episodi de forts vents i fort onatge que s’espera durant les properes hores.

Nevada important al vessant nord dels Pirineus

La pluja, tot i que pot visitar moltes comarques i fins i tot també Barcelona, serà en general força minsa i irregular. El fort vent que acompanyarà les precipitacions farà que s’acumuli poca aigua i que, la poca pluja que pugui caure en general, s’evapori amb facilitat.

Ara bé, hi ha una petita gran excepció: els Pirineus, on la nevada podria deixar, per fi, gruixos importants i amb una cota de neu que tirarà avall de manera clara amb el pas de les hores.

Es tracta d’una situació de nord-oest, amb el jet al damunt durant unes hores, que podrà afavorir que la nevada sigui especialment consistent a la Vall d’Aran, el nord del Pallars i també a les parròquies del nord del Principat d’Andorra. Aquestes zones podrien rebre més de 20-30 cm de neu i amb una cota de neu que podrà baixar fins als 800-900 m. Indrets com Puigerdà, Andorra la Vella o Vielha es vestiran de blanc.

Al vessant sud, en canvi, s’espera una situació molt més descafeïnada. Tot i que amb el pas del front associat a Denise també s’espera una reactivació de la nevada, els registres seran més escassos. Dimarts, durant les hores que el jet estigui sobre els Pirineus, la neu podrà visitar transitòriament aquestes zones, però de manera poc abundant.

El vent fort, barrejat amb la neu que pugui caure o hagi caigut, provocarà el fenomen del torb.

Efraín, la propera gran borrasca

Denise passarà ràpidament i dimecres serà història. Esperarem la següent, Efraín. De moment totes les borrasques amb nom han passat més aviat descafeïnades per Barcelona, si més no des del punt de vista pluviomètric, atès que han estat borrasques de caire atlàntic.

Ara com ara no es preveu cap gran borrasca mediterrània a mitjà termini. Veurem si Efraín porta més sort pel que fa a la pluja a casa nostra en una sequera que es cronifica des de fa molts mesos.