temperatura fred normal febrer 2023
font: ECMWF

El fred intens que ens afecta des de fa ja prop de 10 dies té data de caducitat. I, tot i això, encara hi ha marge per a una darrera irrupció d’aire fred que posarà punt final a un període de dues setmanes amb una temperatura per sota del que és habitual i en què, fins i tot, ens ha visitat la neu, tot i que de manera simplement testimonial.

On ha nevat aquest dimarts a Barcelona?

Última descàrrega de fred polar abans del febrer

Tot i el repunt de la temperatura d’aquest dimecres, encara hi haurà temps d’una darrera irrupció d’aire fred d’origen polar.

Ens afectarà entre dijous i diumenge i comportarà un retorn del fred rigorós, per bé que amb moltes estones de sol. Això farà que, tot i que els matins seran novament molt freds, els migdies no tindran res a veure amb el fred cru que hem viscut aquest dimarts, quan al migdia amb prou feines es van superar els 5 ºC.

Així doncs, el fred més viu tornarà amb ganes en el segon tram d’aquesta setmana, però s’entreveu una pujada clara de la temperatura per a la setmana vinent.

L’anticicló tornarà amb força

Un potent anticicló ho canviarà tot a partir de dilluns. L’entrada de fred es tallarà del tot aquest diumenge. De fet, entre diumenge i dilluns s’espera una pujada notable de la temperatura diürna, que ens encaminarà cap a valors que podran superar de nou la marca dels 15 ºC.

Les nits quedaran ben fredes especialment al costat dels rius i als indrets més enclotats, però també s’espera una pujada gradual de la temperatura coincidint amb l’arribada del mes de febrer.

No s’espera tampoc cap gran calorada i, de fet, a hores d’ara, simplement s’entreveu una normalització de la temperatura. Ara bé, venint d’un període de dues setmanes en què la temperatura haurà quedat clarament per sota de la mitjana, aquest ascens serà ben notable.

Ni pluja ni neu enlloc

Malauradament, la situació meteorològica amb aquest escenari no és gens propícia a les precipitacions.

Amb l’anticicló potent literalment a sobre, continuarem encadenant dies i dies sense precipitacions, ja no només a Barcelona sinó tampoc a la resta de Catalunya, on a hores d’ara s’entreveu que la primera setmana del febrer serà molt complicat veure ploure.

font: ECMWF

El model europeu que podeu veure sobre aquestes línies indica, en aquest sentit, un panorama amb absència clara de pluja i nevades durant tota la setmana vinent.

Els embassaments, per sota del 30% de la seva capacitat

La primavera acabarà de dictar sentència en una sequera que, cada dia que passa s’agreuja una mica més. Que plogui. Ho necessitem, i molt. Els mapes, però, de moment, van en sentit contrari. Tant de bo canviïn aviat.