Alfons Puertas. Obs. Fabra
Alfons Puertas. Obs. Fabra

El final del mes de setembre normalment és sinònim d’unes temperatures força agradables o càlides que ens recorden l’estiu que ja hem deixat enrere. Doncs bé, enguany sembla que l’estiuet de Sant Miquel anirà coix perquè ens entrarà una massa d’aire una mica més fresca amb situació de component nord. Això implicarà que, abans no arribi l’octubre, tindrem cel ennuvolat, amb mínimes que rondaran els 19-20 ºC i màximes d’uns 22 ºC.

En principi no plourà de cara als pròxims dies, si bé algun model no descarta aquesta possibilitat.

Geopotencial i isobàric previst per dimecres 29 setembre (GFS- Wetterzentrale)

De fet, hi haurà un potent anticicló disposat a l’Atlàntic Oriental i abarcarà la península Ibèrica en forma de falca, però no tindrem ni les altes pressions a sobre ni una massa d’aire càlid que ens garanteixin aquesta escalfor. Aquesta posició de les altes pressions a l’Atlàntic i una zona d’inestabilitat al mediterrani central ens impulsen vents de component nord a casa nostra.

En l’àmbit local, aquesta advecció de nord implicarà una mica de rebuf a la costa central, amb la formació de nuvolositat.

Vent en superfície – dimecres 29 setembre (GFS- Meteociel)

El mapa de vent en superfície ens mostra l’entrada de tramuntana al golf de Lleó i al cap de Creus, amb mestral a la vall de l’Ebre. Aquest dipol de vents implica un gir del flux d’aire a tota la costa central cap a component marítim, que injecta humitat del mediterrani.

Model nuvolositat dimecres 29 setembre – GFS meteociel

Així doncs, aquesta configuracio de vent de nord ens farà arribar aires una mica més frescos. Aquí li hem de sumar la presència de nuvolositat, que impedirà l’entrada d’energia a través de la radiació solar, fet que els termòmetres es podran quedar una mica més curts.

La previsió ens marca un estiuet de Sant Miquel amb cel variable o tapat a estones, amb poca amplitud tèrmica entre el dia i la nit. Les mínimes voltaran els 19/20 ºC, mentre que les màximes no passaran més enllà dels 22 ºC. Els pantallons llargs i una jaqueta prima seran ideals per a aquells més fredolics, mentre que el paraigua en principi no l’haurem de fer servir. Això sí, algun model marca la possibilitat d’algun ruixat o gotellada, però encara no ho tenim clar i això pot anar variant.

Precipitació prevista per dimecres 29 setembre – Centre europeu METEORED

Temperatures inferiors a la mitjana

La mitjana de les temperatures màximes en el període 2011-2020 durant el dia de Sant Miquel se situa als 24,6 ºC a l’Observatori Fabra. Si ho comparem, les previsions ens indiquen que enguany ens quedarem clarament per sota d’aquest llindar.

La temperatura màxima més alta d’aquest període va ser de 27,7 ºC al 2013, mentre que la màxima més baixa la trobem el 2012, amb 19,4 ºC, quan van caure gairebe 68 litres.

Així doncs, podem afirmar que no tindrem un estiuet de Sant Miquel tant càlid com el del 2013, però tampoc tan fred ni inestable com el del 2012.

Si ens fixem en l’evolució de les anomalies tèrmiques de cara els pròxims dies, veiem clarament com passem d’una massa d’aire més càlida del normal cap a aires més frescos del nord i de l’Atlàntic. I el dimecres, 29, tenim a sobre el color blau fluix, que indica temperatures lleugerament inferiors a les habituals per l’època.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a