canvi de temps anomalia temperatura 850 hPa

Després d’un cap de setmana amb una calorada de rècord que ha dut el termòmetre a marcar els valors més elevats registrats a Barcelona en un mes de maig, la setmana començarà amb un canvi de temps. El bloqueig anticiclònic que ens ha acompanyat durant els darrers dies perdrà força i es desplaçarà cap a l’est. Això afavorirà que la massa d’aire càlid i la pols en suspensió s’enretirin cap a Itàlia.

La temperatura, en descens

La temperatura de dilluns de bon matí és semblant a la de diumenge. Tot i això, al llarg del matí costarà que pugi, i la màxima serà entre 6 i 10 graus més baixa. Això vol dir que a Barcelona i a l’entorn metropolità costarà trobar valors propers als 30 ºC. Ara bé, cap a les planes i fondalades de la resta de l’interior i a punts de la Costa Daurada encara es podrà arribar als 31 o 32 ºC allà on més arribi a pujar el termòmetre.

Evolució de la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m) i de la precipitació segons la predicció per conjunts del model IFS

Dimarts la temperatura es normalitzarà del tot. Deixarem enrere la calor primerenca i les nits tropicals. Fins i tot, entre dimecres i dijous l’ambient serà una mica més fresc del compte. Els matins a Barcelona, a l’hora de sortir de casa, els jerseis no faran cap nosa, ja que fàcilment hi haurà registres de 15 o 16 ºC. Als migdies, la temperatura quedarà per sota de la marca dels 25 ºC.

Tongada de xàfecs entre dimarts i dimecres

L’altre factor destacable d’aquest canvi de patró és la probable tongada de xàfecs que hi haurà entre dimarts i dimecres. Encara és d’hora per saber exactament on plourà més i amb quina intensitat, però tot indica que hi haurà molt més dinamisme que aquestes darreres setmanes.

Dimarts serà un dia variable, amb nuvolades i alguns ruixats repartits al llarg de tota la jornada. Tot i això, sembla que entre el vespre i la matinada de dimecres els xàfecs i les tronades podran escombrar tota la regió metropolitana.

Ara per ara, i amb la discrepància que caracteritza les previsions amb diversos dies de marge, els models meteorològics entreveuen que les comarques de Barcelona podrien ser les més beneficiades per aquest episodi de pluja. Localment els xàfecs podran ser forts i, fins i tot, podrien anar acompanyats de calamarsa o pedra. La barreja de pluja i descens tèrmic farà reaparèixer la neu als Pirineus, fins i tot per sota dels 2.000 m.

Probabilitat que s’acumulin més de 5 l/m² entre el migdia de dimarts i el migdia de dimecres. Font: model IFS / ECMWF.