No hi ha gaires empreses que es dediquin a l‘ajuda internacional, i encara menys que siguin de Barcelona i especialistes en la instal·lació de plaques solars com Azimut 360. Aquesta combinació ha propiciat dos projectes a la Costa d’Ivori i a Gàmbia que han permès canviar les vides de les comunitats.
Empoderar dones a Gàmbia
El projecte que la cooperativa va fer a Gàmbia va acabar cristal·litzant en la instal·lació de panells solars més gran de tot el país. És un projecte que van fer juntament amb l’escola de dones de Fandema, que té les arrels a Catalunya.
La instal·lació en la qual van treballar aquestes tres dones consta de 1.616 panells per donar llum a un centre de recerca biomèdica, l’MRC. Gràcies a la formació que van rebre d’Azimut, les dones van aconseguir empoderar-se en un país on no acostumen a tenir un paper social i econòmic gaire rellevant.
Maria Vivancos és la corresponsable de l’Àrea de Cooperació i Desenvolupament d’Azimut i ho explica d’aquesta manera: “Fandema fa formació professional de dones en oficis que han estat històricament masculinitzats. Per tant, aquest és un projecte molt impactant. De fet, ja ho seria aquí, però quan el trobem en un país del sud és encara més impactant”.
Són persones que tenen molts eixos de discriminació per accedir a llocs de treball, com ara el gènere, l’edat i la raça, i ara les trobem empoderades”
Vivancos insisteix en aquesta idea: “Són persones que tenen molts eixos de discriminació per accedir a llocs de treball, com ara el gènere, l’edat i la raça, i ara les trobem empoderades, les trobem fent coses amb les mans, coses que potser en néixer no estaven enfocades a fer”.
Concentradors d’oxigen per a un hospital de la Costa d’Ivori
Des d’Azimut també han treballat en la millora d’un hospital de nivell 2 de la Costa d’Ivori juntament amb l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament. El projecte ha consistit a instal·lar concentradors d’oxigen que permeten a l’hospital no haver de dependre de les costoses i gairebé inaccessibles bombones d’oxigen. En un país on la natalitat és molt alta, l’accés a l’oxigen és cabdal per reduir la mortalitat infantil.
La pneumònia infantil i la presència d’oxigen en un centre de salut per tractar-la redueix en un 35 % la mortalitat. Té un impacte molt directe en aquesta mortalitat infantil dels zero als cinc anys”
Vivancos afegeix que “un dels temes que nosaltres considerem cabdals és ara mateix la primera malaltia infecciosa que causa més morts al món, la pneumònia infantil, i la presència d’oxigen en un centre de salut per tractar-la redueix en un 35 % la mortalitat. Els concentradors d’oxigen tenen un impacte molt directe en aquesta mortalitat infantil dels zero als cinc anys”.