Barcelona vista des de l'Estació Espacial Internacional

Aquest diumenge a la tarda, l’Estació Espacial Internacional (EEI) creuarà el cel de Barcelona. A les 18.40 h es començarà a observar com apareix pel nord-oest, és a dir, en direcció Collserola. Assolirà una altura màxima de 53 graus sobre l’horitzó i això facilitarà que es pugui observar tot i els edificis i les muntanyes de l’entorn. Cinc minuts més tard, s’amagarà en direcció est, pel mar. Segons l’astrònom Joan Anton Català, es veurà força brillant.

Què és l’Estació Espacial Internacional?

L’Estació Espacial Internacional és un projecte de diferents agències espacials, entre les quals l’Agència Espacial Europea, que permet mantenir una nau espacial tripulada per astronautes permanentment en òrbita, des del novembre del 1998.

L’estació orbita a poc més de 400 km de la Terra i es mou a més de 27.000 km/h. Cada 90 minuts fa una volta al planeta.

A l’expedició actual, que va començar el març del 2022, hi participen set astronautes de diversos països (Rússia, els Estats Units i Itàlia). Durant la missió actual es faran diversos experiments, com per exemple estudiar l’envelliment de les cèl·lules immunitàries, com es curen les ferides suturades en condicions de microgravetat o com es comporta una alternativa al formigó en aquestes mateixes condicions.

Pendents dels núvols, que minvaran

Per poder observar el pas de l’estació espacial internacional cal que el cel estigui net de núvols. Tot indica que la nuvolositat més abundant i compacta haurà marxat abans de mitja tarda, però no farà net del tot.

Segons els mapes més recents, encara podrien quedar alguns intervals de núvols. No sembla, però, que hagin de ser prou espessos i freqüents per impedir l’observació de l’estació, però caldrà estar-ne pendents.

Mapa dels núvols previstos pel model Arome per a diumenge a les 18 h. En negre, les zones sense nuvolositat. Font: Meteociel

Dimarts, una nova oportunitat

Dimarts dia 6 de desembre, també a les 18.40 h, tornarà a passar per sobre de Barcelona amb unes condicions semblants. Aleshores sortirà per l’oest-nord-oest i, set minuts més tard, s’amagarà pel sud-est.

Aquesta vegada assolirà també força altura i, per tant, es podrà seguir amb facilitat sempre que els núvols ho permetin. Ara bé, a diferència de diumenge, sembla que la nuvolositat ho posarà força més difícil.