Encara que aquests dies estem parlant molt del vent i el fred, la sequera no ha desaparegut del mapa. Precisament, la manca de pluja de les darreres setmanes no ha fet més que fer minvar encara més el nivell dels embassaments, sobretot els de les conques internes de Catalunya.
Per sota del 30 % per primera vegada des del 2008
Aquest divendres, 20 de gener, els pantans de les conques internes s’han situat per sota del 30 % per primer cop des de l’any 2008. Concretament, contenen 208 hm3 dels 694 que hi caben, és a dir, el 29,95 %.
Es tracta d’un registre 28 punts inferior que el d’ara fa tot just un any, quan rondaven el 58 % de la capacitat. Queda ben lluny de la mitjana dels últims 10 anys, que és del 70 %.
Pèrdua progressiva d’aigua al sistema Ter-Llobregat
Si ens fixem només en el sistema Ter-Llobregat, la situació és calcada. Ara mateix es troba poques dècimes per sobre del 30 %.
Segons les últimes dades, hi ha 185 hm3 embassats. Això suposa una pèrdua de cinc hectòmetres cúbics respecte de fa un parell de setmanes. Aquest ritme s’ha anat mantenint durant l’inici de l’hivern, i és que el dia 20 de desembre els embassaments del sistema Ter-Llobregat tenien encara 196 hm3.
La conca de l’Ebre, en millors condicions
La nota menys negativa és la situació en què es troba la conca de l’Ebre. Ara mateix, els embassaments se situen al 40 % de la capacitat. Si bé respecte de fa un any el volum d’aigua emmagatzemada ha minvat en 16 punts, el cert és que en comparació amb les conques internes l’escenari no és tan desolador.
La neu dels Pirineus, el reservori d’aigua per a la primavera
Les nevades dels darrers dies han deixat els Pirineus coberts de neu, de punta a punta. Els gruixos més destacables s’han acumulat al sector occidental, a les capçaleres de rius com la Garona, que se’n va cap a Occitània, i també de la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana. Quan arribi el desglaç, bona part de l’aigua anirà a parar als embassaments d’aquestes conques.
Malauradament, a les parts altes del Ter i del Llobregat, la nevada ha estat més escassa. Les estacions de mesurament del gruix de neu de Núria i de Vallter han registrat un augment remarcable respecte de fa tot just una setmana. Tot i això, continua havent-hi menys neu del que marca la mitjana. Convindria, doncs, que les pluges i les nevades arribessin amb ganes d’afectar el conjunt del territori, especialment aquesta àrea.