Aquest 25 d’octubre tindrà lloc un eclipsi parcial de sol que es podrà veure també des de Barcelona. Tot i això, serà de magnitud molt discreta a casa nostra i la Lluna amb prou feines taparà una petita porció del disc solar visible en aquell migdia.
25 d’octubre al migdia
Serà, doncs, aquest dimarts quan la Lluna s’interposarà entre la Terra i el Sol per tapar mínimament el disc solar a Barcelona, tot i que amb prou feines veurem un 10 % del sol tapat per la Lluna.
Segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional, en el cas de Barcelona l’eclipsi començarà a les 11.33 h i acabarà a les 12.42 h. Poc més d’una hora amb un màxim que es donarà poc passades les 12 h (a les 12.07 h).
No visible a ull nu
Convé recordar que no es pot mirar mai directament el sol perquè pot provocar cremades als ulls i pot arribar a causar ceguesa irreversible. Els experts recorden que no es poden usar vidres fumats ni filtres que no estiguin específicament dissenyats per observar el sol.
Es recomana també projectar l’ombra del sol en una superfície llisa per poder seguir aquest tipus d’eclipsi.
Els núvols podrien fer la guitza
Encara hi ha una mica d’incertesa però, a hores d’ara, els mapes indiquen un temps molt tranquil tot i que en algun moment hi podria haver alguns núvols dificultant la visibilitat.
Queda clar també que l’abric no serà necessari en un dimarts que es presenta novament molt càlid i amb màximes superiors als 25 ºC.
El trienni màgic escalfa motors
Tot i que el d’aquest octubre és un eclipsi menor des del punt de vista de l’ocultació solar, ja treu el nas en un horitzó ja no tan llunyà un trienni que ens deixarà alguns dels eclipsis de sol més espectaculars que s’hagin pogut veure a la península en més d’un segle.
El 2026 tindrem un eclipsi total de sol visible a Barcelona amb la posta de sol del 12 d’agost. Per veure el màxim d’aquell dia, però, caldrà tenir una vista molt ben exposada a l’oest, atès que el màxim es donarà just abans de marxar el sol, al vespre i amb un horitzó molt, molt baix. Serà el primer eclipsi total de sol visible a la península des del 17 d’abril del 1912.
El 2 d’agost del 2027 repetirem la jugada amb un altre eclipsi total de sol visible a l’entorn de l’estret de Gibraltar i, parcialment, també a Barcelona. En aquest cas, tenir un horitzó ben exposat no serà necessari, ja que el màxim de l’eclipsi serà cap al migdia.
La cirereta del pastís arribarà el 26 de gener del 2028 amb un eclipsi anular de sol. Malauradament, també just amb la posta de sol i amb un horitzó molt baix que dificultarà que es pugui veure el famós anell de foc característic d’aquest tipus d’eclipsi.
L’anell de foc no el tornarem a veure tan a prop fins al novembre del 2059, quan de bon matí caldrà mirar la sortida de sol des de les comarques gironines. Abans, el 2053, podrem gaudir d’un eclipsi total de sol, semblant al que haurem tingut el 2027.