com mirar eclipsi solar ulleres
Imatge d'un eclipsi solar on es veu l'anell de foc.

Aquest dijous, es podrà veure a Catalunya un eclipsi solar anular a mig matí. Serà un eclipsi anular de sol que es podrà veure pels volts de les 11 h des de Barcelona parcialment, i també des de bona part de l’hemisferi nord.

Mirar el Sol directament pot provocar cremades als ulls i ceguesa irreversible

Però tens clar com mirar l’eclipsi solar del 10 de juny amb seguretat i evitar cremades als ulls? Si vols presenciar-lo, no hauries en cap cas de fer-ho mirant el Sol directament, perquè provoca cremades als ulls i pot arribar a causar ceguesa irreversible.

Puc mirar l’eclipsi solar amb les ulleres de sol?

Els experts recorden que tampoc es pot mirar l’eclipsi solar amb ulleres de sol, és a dir, no es poden usar tampoc vidres fumats ni filtres que no estiguin específicament dissenyats per a l’observació del Sol.

Així doncs, no és recomanable l’ús de les ulleres de sol per mirar l’eclipsi i copsar aquest fenomen astronòmic. Tampoc no serveixen les radiografies, els negatius, els vidres fumats o els telescopis sense lents apropiades.

No calen ulleres: fes servir el mètode de projecció per veure l’eclipsi

Per veure l’eclipsi solar de forma correcte convé fer-ho mitjançant el mètode de la projecció, és a dir, fer un forat de 2 mil·límetres de diàmetre en una cartolina i apuntar-la cap a terra o una altra superfície llisa. No cal saber com fer unes ulleres per veure l’eclipsi de sol, ja que el mètode de projecció és el més segur per veure exactament com es dibuixa l’anell al Sol.

Fent-ho així es pot veure la imatge del Sol amb el bocinet que li manca a causa de la interacció amb la Lluna.

Una altra opció és fer-ne seguiment a les xarxes. Contemplar les imatges que ofereixen en directe observatoris astronòmics com el del Pujalt (Anoia).