La pluja ha arribat finalment a Barcelona i ha trencat la ratxa seca, però els ruixats d’aquests dies, de moment, no són suficients per compensar la greu sequera. La situació de prealerta és manté i les reserves d’aigua es troben per sota del 60 %. Per això, la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, que abasteix l’àrea metropolitana de Barcelona, funciona al 70 % de capacitat, quan en condicions normals el percentatge és entre el 10 i el 15 %. Aquesta infraestructura redueix la dependència dels embassaments, però també té un impacte econòmic.

Mitigar la caiguda de les reserves d’aigua

La dessalinitzadora del Prat de Llobregat és una instal·lació que es va posar en marxa el 2009. Es tracta de la planta més gran d’Europa per a abastament urbà, dona servei a 4,5 milions d’habitants i pot proporcionar fins a un 24 % del consum d’aigua de Barcelona i els municipis de l’àrea metropolitana.

Vista aèria de les instal·lacions de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, al costat del riu

Actualment està funcionant al 70 %, és a dir, que de les 10 línies que té ara mateix n’hi ha set d’operatives. Per tant, cada dia produeix 140.000 metres cúbics d’aigua i abasteix 1.200.000 habitants. La capacitat a la qual treballa aquesta infraestructura ve determinada per l’estat dels embassaments i és l’Agència Catalana de l’Aigua qui comunica als responsables de la planta quant aigua s’ha de produir. D’aquesta manera, es compensa el descens de les reserves d’aigua. Actualment les conques del sistema Ter-Llobregat es troben al 53 %.

La dessalinitzadora capta l’aigua del mar i la transforma en aigua potable, apte per al consum. El rendiment és del 45 %, és a dir, de cada 100 litres d’aigua de mar captada, 45 es converteixen en aigua potable i 55 es retornen al mar.

Episodis de sequera o fallida d’altres instal·lacions

No és la primera vegada que aquesta planta funciona a alt rendiment i ja hi hagut altres ocasions en què ha treballat al 70, i fins i tot, al 80 % de capacitat. En la majoria d’episodis el motiu ha estat la sequera i l’escassedat de pluja, tot i que també per la fallida d’altres instal·lacions, com per exemple durant el temporal Gloria, que va inhabilitar les plantes del riu Llobregat per la crescuda del cabal.

Nosaltres actuem en aquests episodis com a garantia d’abastament, incrementant el tractament d’aigua salada per continuar donant servei a la població
Carlos Miguel, cap de planta de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat

Dessalar aigua del mar té un cost

Dessalar aigua del mar suposa una despesa elèctrica important, sobretot ara que el preu de l’energia s’ha disparat. El procés de dessalinització per l’osmosi inversa, requereix una pressió d’aigua molt elevada, que s’aconsegueix amb energia. Per tant, quan la infraestructura funciona a més alt rendiment el consum energètic també es dispara.

L’encariment, però, no repercuteix en la factura del consumidor perquè hi ha un fons de sequera de quatre milions d’euros, amb una dotació periòdica i sistemàtica, previst per a situacions com l’actual.

Comparteix a: