incendi Montgrí
Incendi forestal al Montgrí. Font: @bomberscat

Fa pocs dies es va fer públic un informe del programa ambiental de les Nacions Unides i del centre de comunicació ambiental GRID-Arendal, en el qual s’alerta que els incendis forestals podrien augmentar fins a un 50 % a finals d’aquest segle. No només s’espera que siguin més freqüents, sinó també més intensos, en línia amb altres estudis i publicacions recents.

Aquest creixement seria progressiu i afectaria el conjunt del planeta, encara que no de la mateixa manera. Per a les acaballes d’aquesta dècada, l’augment podria voltar el 14 %, mentre que cap al 2050 s’espera que sigui ja del 30 %.

Alguns dels increments més importants es produirien en regions poc avesades als incendis, com l’Àrtic o Centreeuropa. També zones de bosc tropical, com Indonèsia i el sud de l’Amazones, veurien un augment destacable.

El major nombre d’incendis forestals té com a causa el canvi climàtic, i també el canvi d’usos del sòl. L’augment de la temperatura i de les sequeres, la disminució de la humitat relativa, els llamps i les fortes ventades fan que les temporades d’incendis siguin cada cop més càlides, seques i llargues. Aquest canvi de les condicions climàtiques en pocs anys fa que els boscos no es puguin adaptar a les noves condicions, fent-los més vulnerables als focs.

La fauna salvatge i els seus hàbitats poques vegades se salven quan hi ha incendis forestals, fet que empeny algunes espècies de flora i fauna a estar cada vegada més a prop de l’extinció. Per exemple, amb els incendis que hi va haver a Austràlia l’any 2020, es calcula que van ser milions els animals, tant domèstics com salvatges, els que van perdre la vida.

L’informe alerta que encara que les emissions de gasos d’efecte hivernacle es reduís, igualment es produiria un increment dels incendis arreu. L’estudi s’ha basat en les simulacions que s’han fet al Servei Meteorològic del Regne Unit (Met Office) i al centre d’Ecologia i Hidrologia del Regne Unit, en les quals s’han combinat observacions de satèl·lit d’incendis i informació sobre la cobertura vegetal i les condicions meteorològiques amb diversos models climàtics. D’aquesta manera s’han pogut fer les projeccions, que tenen més fiabilitat que les fetes fins ara.

Encara que els incendis forestals són un procés natural i, en alguns casos, necessaris per mantenir en bon estat de salut els ecosistemes, l’informe se centra en aquells focs inusuals de grans dimensions. És el canvi en el comportament d’aquests grans incendis el que més preocupa.