Els aiguats dels darrers dies a l’entorn de les Guilleries i la serralada Transversal, però també a molts punts de les comarques d’Osona, el Ripollès, el Moianès i a l’entorn del Montseny, han fet créixer com mai rius i torrents de la zona. Una aigua que ha arribat, en darrera instància, al pantà de Sau.
El nivell d’aquest embassament ha arribat al llarg de dimecres, 13 de juny, fins a la porta de l’església. Tot indica que els propers dies s’anirà omplint d’aigua el recinte.
Sau ha guanyat més de 10 hm³ en 24 hores
El riu Ter va assolir un cabal màxim dimecres a darrera hora del dia pròxim a 300 m³/s a Roda de Ter, un cabal equivalent a la meitat de l’aigua que porta el riu Ebre en condicions normals al seu pas per Tortosa.
L’entrada sobtada d’aigua a Sau ha fet pujar sobtadament el nivell de l’embassament, el qual va passar del 32 % dimecres a mitja tarda, al 38 % de dijous a la mateixa hora. En aquest període de 24 h Sau ha guanyat 10,7 hm³, el doble de tota l’aigua que pot encabir un pantà com el de Riudecanyes.
El conjunt d’embassaments de les conques internes ja assoleixen el 35 % de capacitat, i els del sistema Ter-Llobregat el 37 %. La situació ara mateix és millor que la que teníem ara fa exactament un any, i més tenint present que la inèrcia d’increment del nivell dels pantans, sobretot dels sistema Sau-Susqueda, es mantindrà encara força dies més tot i que no plogui.
El conjunt d’embassament de les conques internes han guanyat més d’11 hm³ entre dimecres i dijous, tot i que pràcticament la totalitat d’aquest volum ha estat gràcies a l’increment del sistema Sau-Susqueda, el més beneficiat per les darreres pluges.
Sau va tocar fons a principis de març
Sau es va arribar a situar per sota el 2% de capacitat a principis de març. El dia 2 de març es va desplomar fins a l’1,03 %, mínim històric des que el van omplir als anys seixanta. Els diversos episodis de precipitació del mes de març, però sobretot el de finals d’abril i els del maig i el juny han permès la remuntada d’aquest pantà, el segon més gran de les conques internes