Els bolets són un dels plats més exquisits de la tardor. I per a molts, encara és mes divertit anar a buscar-los al bosc. La temporada de bolets ja ha començat amb reserves, ja que encara no hi ha un gran quantitat de bolets als boscos catalans. Segons ha explicat al betevé directe Laia Ribas, vicepresidenta de la Societat Catalana de Micologia, els bolets necessiten aigua per créixer i que la terra tingui humitat i unes condicions de temperatura. Per tant, Ribas recomana “buscar en zones on ha plogut i no ha hagut ventades darrerament, pensant també que si aquí ha plogut, no vol dir que hagi plogut fora”.

Catalunya és una de les zones d’Europa amb més passió pels bolets. Anar a collir-los, diu la Laia, “ens agrada per aquest caràcter lúdic i esportiu, però també perquè els veiem com vegetals un xic clandestins amb noms misteriosos i que són de les poques coses que encara són gratuïtes, a més de deliciosos”. La producció mitjana a Catalunya és de 50 quilos per hectàrea. S’estima que almenys cada any hi ha 2 milions de boletaires esporàdics i 300.000 d’habituals, que van com a mínim dos cops al mes a buscar bolets.

rovelló pinetell

El rovelló és el bolet estrella

En la seva intervenció al betevé directe, Laia Ribas aconsella “conèixer cada espècie abans d’anar a collir-los“, per assegurar-se de quins són comestibles i quins no. També anar a buscar-los a llocs no contaminats, com per exemple “no al costat d’una autopista o en un parc urbà. S’han de trobar en un lloc de natura“. El bolet estrella és el rovelló, però això no significa que sigui el “més saborós”. Els bolets “s’han de coure adequadament al foc, perquè no generin toxicitat“, afegeix.

Comparteix a: