mapa-precipitacio-acumulada-ecmwf
Mapa de precipitació acumulada fins dijous. Font: ECMWF

Després d’una lleugera estabilització a principi de novembre afavorida per la pluja de finals d’octubre, els pantans de les conques internes continuen en caiguda lliure pel que fa a les reserves. Actualment es troben només al 17,86 % de la seva capacitat, un valor cada cop més pròxim al llindar d’entrada a la fase d’emergència (16 %). Al ritme actual de caiguda de les reserves és només qüestió d’unes poques setmanes que s’arribi a aquest llindar.

El front atlàntic de dijous, una mica de llum enmig de setmanes de foscor

Fa dies que no plou com Déu mana a les capçaleres del Ter-Llobregat o del Cardener, des de principis de mes. Els diversos episodis de precipitació associats al pas de les borrasques Ciarán o Domingos van arribar a acumular registres d’entre 30 i 50 litres per metre quadrat en aquest entorn. La pluja, malauradament, només va servir per frenar una mica el descens de les reserves per aturar el cop durant uns dies.

Des d’aleshores només cal destacar l’episodi de precipitació del 22 de novembre, que amb prou feines va arribar a enfarinar la capçalera de Ter i, de forma testimonial, punts de la capçalera del Llobregat.

A la manca de pluja del mes de novembre cal sumar-hi diverses tongades de vent eixut del nord i del nord-oest.

Pas d’un front actiu

Dijous, 30 de novembre, es preveu el pas d’un front fred actiu associat a una borrasca centrada entre el golf de Biscaia i l’oest de França. El front s’acompanyarà en altura d’un solc d’aire fred i de vent d’entre garbí i migjorn en un primer moment, dijous a la tarda. Tot plegat farà que la pluja pugui caure de forma abundant a partir de la tarda a la cara sud del Pirineu Occidental. També es preveu que pugui deixar registres significatius cap a la capçalera del Cardener, en menor mesura però a la del Llobregat i del Ter. La pluja podrà allargar-se, tot i algunes pauses, fins divendres al migdia o primera hora de la tarda.

Met Office mapa isobàric 1 desembre 2023
Mapa isobàric previst per a divendres, 1 de desembre, a la 1 h. Font: Met Office

Alguns models meteorològics com l’ARPEGE preveuen a hores d’ara acumulacions notables al Pirineu Occidental fins divendres a darrera hora, d’entre 80 i 100 litres a la cara sud del Pirineu aragonès i en punts de les capçaleres de la Noguera Pallaresa, el Flamisell o la Noguera Ribagorçana. Aquest mateix model estima entre 30 i 40 litres cap al Port del Comte i entre 20 i 30 litres a l’entorn del Cadí o del Puigmal.

El model GFS va força en la línia de l’ARPEGE i també estima valors de més de 30 litres a les capçaleres del Ter-Llobregat. El WRF també preveu registres similars, mentre que l’ECMWF és més prudent i preveu valors força més minsos, a l’entorn dels 10 litres cap al Cadí o el Port del Comte.

La pluja amb prou feina es notarà als pantans, però sí als aqüífers

Malauradament, encara que entre dijous i divendres s’acabessin acomplint els models més optimistes (30-40 litres), la pluja poc es notaria als pantans. La manca de pluja de les darreres setmanes i el context eixut i ventós han fet baixar novament les reserves dels aqüífers. L’aigua servirà per reomplir-los i, en el millor dels casos, per fer augmentar una mica el cabal dels rius i torrents de les capçaleres.

La pluja de dijous i divendres suposarà, en qualsevol cas, un altre punt de partida davant de futurs episodis de pluja. Si se’n produeixen d’altres, d’aquí a pocs dies, aquests episodis molt probablement serien més efectius pel que fa a l’increment del cabal dels rius i dels pantans.

La clau, per tant, és que continuï plovent en endavant. Hi ha força incertesa en el cas de la previsió de la setmana vinent. Tot indica, ara per ara, que l’ambient serà força fred i que podria tornar a ploure en algun moment. El mapa d’anomalia de precipitació setmanal (4-11 de desembre) no apunta a cap tendència clara pel que fa la precipitació a Catalunya. Caldrà seguir les pròximes sortides dels models per veure cap a on s’acaben decantant.

Comparteix a: