En el marc de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, s’organitza el cicle Diàlegs a l’Era de Can Calopa. Es tracta de quatre taules rodones que es faran fins al mes de setembre a Can Calopa, l’única vinya de Barcelona, i que serviran per debatre temes com la sobirania alimentària, el consum responsable i els diversos models de ciutat o de turisme.

Un cicle que vol ser llavor de canvi

La cooperativa L’Olivera fa 10 anys que gestiona la Masia de Can Calopa i les seves vinyes. El seu coneixement en el sector agrícola i vitícola els ha permès organitzar unes taules rodones amb experts de diversos sectors, que lluny de quedar-se en un debat acadèmic, volen que sigui un motor de canvi, d’on se n’extreguin unes conclusions i es creïn canvis reals. “La covid-19 ens ha impulsat a buscar canvis: el model d’agroecologia, d’alimentació, de ciutats, de grans urbs com Barcelona ha de canviar.” explica Maria Dolors Llonch, presidenta de L’Olivera.

“La divulgació i sensibilització són una part vital d’aquest procés de transformació. Volem que el coneixement es traslladi a tota la ciutadania i per això convidem a tothom a venir i participar d’aquests diàlegs. Volem començar a generar una petita llavor de reflexions, de pensaments, de continguts que, de mica en mica, vagin entrant i vagin canviant tota la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana” explica Martí Monfort, que gestiona projectes i formació de la cooperativa L’Olivera.

Unes xerrades amb continuïtat

La primera de les taules rodones, que tindrà lloc demà davant de la Masia de Can Calopa, tractarà la temàtica de la sobirania alimentària i com fer-la possible. Serà a càrrec de Gustavo Duch i Emma Rojas, experts en pagesia i també en el sector agroecològic i alimentari.

Les taules rodones són gratuïtes i seran a dos quarts de set de la tarda. L’aforament és limitat i els interessats s’hi poden inscriure fins al mateix dia a través del web de la cooperativa L’Olivera. Després, si volen, els participants podran quedar-se a fer un menú degustació a la Vinoteca de Can Calopa.

Els diàlegs van néixer arran de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, però des de la cooperativa L’Olivera asseguren que volen seguir organitzant altres jornades de debat de cara als propers anys, també en temàtiques com l’acompanyament a les persones. Aquesta és àmbit en què s’han convertit en referent gràcies a la seva tasca de donar feina i habitatge a persones amb discapacitat i risc d’exclusió social durant gairebé cinc dècades.