L’anellament científic d’ocells és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Quan es recaptura un ocell marcat prèviament, o bé si es troba mort, s’obté gran quantitat d’informació sobre la seva vida. L’anellament és una de les tècniques més efectives a l’hora d’estudiar la biologia, el moviments i la demografia poblacional dels ocells.
Anelles pròpies que reconeixen la gran tasca que es fa a Catalunya
L’Institut Català d’Ornitologia (ICO), abans Grup Català d’Anellament (GCA), s’ha encarregat de la coordinació de l’anellament científic d’ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació, tot seguint els més alts estàndards de treball.
Al llarg dels seus 45 anys d’història, l’ICO ha anellat prop de dos milions d’ocells de 383 espècies diferents i actualment disposa de 280 anelladors que marquen uns 65.000 ocells cada any.
Fins ara l’ICO ha fet la tasca emprant anelles d’altres oficines d’anellament de l’estat espanyol. Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d‘EURING (Unió Europea per l’Anellament Científic d’Ocells), l’ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d’anellament oficial. Cal tenir present que EURING només reconeix un remitent d’anellament a cada estat.
Tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l’excepcional feina que es fa a Catalunya en l’àmbit de l’anellament científic d’ocells i l’ornitologia en general.
El nou remitent de l’ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l’1 de gener del 2020, moment en el qual es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles que està en marxa en aquests moments. Les anelles amb el remitent propi de Catalunya no es podran utilitzar a altres llocs de l’estat.