Els darrers dies del mes d’abril ens portaran un canvi de temps, coincidint amb el cap de setmana llarg de l’1 de maig. La pluja pot tornar a Barcelona. Si ho fa abans no acabi el mes, podria servir per evitar que aquest abril sigui el més sec registrat mai a l’Observatori Fabra.
De moment només han caigut 0,4 litres
Després d’un març extraordinàriament sec (el segon més eixut registrat a l’Observatori Fabra) les esperances estaven dipositades en un abril que estadísticament és el mes que més dies de pluja dona a Barcelona.
La trista realitat és que fins ara només ha plogut dos dies i gairebé de forma inapreciable. Dues dècimes de litre (0,2 litres) el primer dia de mes i dues dècimes més a les acaballes del dia de Sant Jordi.
Un bagatge pobríssim que fa que, si no cauen com a mínim tres litres abans d’acabar el mes, l’abril d’enguany passi a ser el més sec a l’Observatori Fabra, per sota dels 3,4 litres de l’abril del 1983. Un registre realment escàs si tenim en compte que la mitjana de l’abril és de 62,8 litres.
A 8,5 litres de l’inici d’any més sec
L’inici del 2023 és, fins al moment, desastrós des del punt de vista pluviomètric. Fins ara només han caigut 50,8 litres de pluja a l’Observatori Fabra.
Si no cauen més de 8,5 litres abans d’acabar el mes, serà l’inici d’any (període de gener a abril) més sec en la seva sèrie centenària, per sota dels 59,3 de l’abril del 2019, que de moment té el registre més baix.
La mitjana d’aquests primers quatre mesos d’any és de 184,8 litres, per la qual cosa els 50,8 litres caiguts fins al moment representen tant sols un 27,5 % del que seria habitual. Els darrers 365 dies són ja història pluviomètrica a l’Observatori, amb el registre anual més baix recollit mai: només 216,5 litres, un terç del que és habitual.
Dissabte a la nit, primera oportunitat de pluja
Després del pic de calor de divendres i dissabte arribaran dies de molt més dinamisme i també més inestabilitat. El pas d’un front acompanyat d’un solc en altura afavorirà aquest dissabte un possible primer episodi d’inestabilitat.
A ulls dels models sembla clara la reactivació, aquest dissabte, de la pluja als Pirineus i el prepirineu i són diversos els escenaris que apunten que hi ha la possibilitat de ruixats i alguna tronada també a la costa i prelitoral central, Barcelona inclosa, entre el vespre de dissabte i la matinada de diumenge.
Serà una primera oportunitat de trencar una ratxa seca de 60 dies i d’evitar que l’abril d’enguany passi a ser el més sec en més de 100 anys.
Més oportunitats de pluja diumenge i dilluns
La inestabilitat sembla que pot tenir corda per a uns dies més amb la possible arribada d’un altre embossament d’aire fred, encara més potent, entre diumenge i dilluns.
Tot i que és probable que la pluja no sigui general, s’entreveu un episodi que podria ser fins i tot generós en algunes comarques del nord i el nord-est entre el migdia de diumenge i dilluns. En alguns moments, fins i tot, també a la mateixa Barcelona i amb possibilitat de llamps i trons i sense descartar la possibilitat de calamarsa o pedra, especialment al nord i nord-est.
Malgrat tot, encara falten uns dies i aquest pronòstic encara ofereix incògnites en la possible distribució final dels xàfecs.
Ara mateix s’entreveu més probable la matinada de dilluns. Tampoc no servirà per pal·liar la sequera però cada gota suma i, amb una mica de sort, tindrem el terra xopat de la pluja dissabte i aquest segon episodi podria tenir una mica de retorn pel que fa a les reserves hídriques de casa nostra, si més no per minimitzar o aturar transitòriament la pèrdua d’aigua.
La temperatura tornarà als valors habituals d’aquestes dates i la calor marxarà, si més no uns dies. Passi el que passi l’abril d’enguany entrarà al podi dels abrils més càlids registrats a l’Observatori Fabra.