La calor que està fent a Catalunya amb aquesta primera onada de calor de la temporada és del tot inèdita, com a mínim en una primera quinzena de juny i, de fet, només té un precedent en tot el juny: el del 2019. Aquest dimecres es van arribar a superar els 43 ºC.
Més de 40 ºC, un fet molt excepcional durant els primers 15 dies de juny
Un magnífic fil de Twitter elaborat ahir pel Servei Meteorològic de Catalunya va servir per posar en context l’excepcionalitat d’aquesta primera onada de calor del 2022, si més no en l’àmbit català.
Tal com afirma el Meteocat, superar els 40 ºC durant la primera quinzena de juny ja és un fet gairebé excepcional, però els valors assolits durant la tarda d’aquest dimecres van ser directament històrics i sense precedents.
El registres més elevat, que va assolir els 43,1 ºC al Pantà de Riba-roja, va superar fins i tot el registre assolit allà en l’onada de calor del 2019, que fins aleshores marcava el rècord absolut de la seva sèrie.
Fins a cinc estacions meteorològiques automàtiques van tocar o superar la marca dels 42 ºC el 15 de juny. Nombrosos observatoris han registrat valors insòlits aquests dies, quan encara no s’ha arribat al pic de calor. A l’Observatori de Pujalt (Anoia), per exemple, en els gairebé 20 anys de dades que té la seva sèrie, només set dies superen els 37,1 ºC d’aquest dimecres 15 de juny: un al juliol, quatre a l’agost i dos amb l’onada de calor del juny del 2019.
Barcelona, de moment, lluny dels rècords
No s’ha escapat pas Barcelona de la calorada, però sense marcar encara cap rècord escandalós. Els 33,8 ºC registrats el 12 de juny és, de moment, el registre més alt d’aquesta onada de calor.
El valor queda per sota del registre absolut del juny, de 37,7 ºC del 2019 i, fins i tot, queda per sota dels registres més alts registrats en una primera quinzena de juny. El 1931 es van registrar 35,3 ºC el dia 13 i l’any 2003 es van assolir 34,9 ºC el 15 de juny.
La dada d’enguany (33,8 ºC) queda en una meritòria sisena posició dels valors màxims registrats en una primera quinzena de juny.
A Barcelona, una primera quinzena gairebé calcada de la del 2003
Els 24,18 ºC registrats de temperatura mitjana a l’Observatori Fabra aquests primers 15 dies de juny només tenen un registre superior precedent: l’any 2003.
El juny del 2003, recordadíssim per ser el juny més càlid de la història i el toc d’inici a l’estiu més tòrrid registrat mai, es van registrar, de mitjana 24,59 ºC, només quatre dècimes més que aquest 2022.
De fet, si desgranem les dades veurem que la diferència han estat estrictament els valors nocturns, que de mitjana han estat prop d’un grau inferiors enguany als del 2003. Per contra, les màximes són més altes aquest 2022, superant en prop de 0,2 ºC els registres de l’històric 2003.
Tant és així que només un 25 % dels mesos de juliol i agost superarien la mitjana d’aquesta primera quinzena de juny. Un juny del 2022 que, o molt canvien les coses, o entrarà per la porta gran al podi dels més càlids registrats mai a Barcelona, després d’un maig que ja ha estat precisament el més càlid de la història.
Juny del 2022 iguala, de moment, la mitjana dels mesos de juliol i agost del període de 30 anys més recent (1991-2020), fet que posa de manifest la contundència i durada de l’onada de calor que estem vivint.