Com cada any, amb l’arribada de la calor es posen en marxa els refugis climàtics d’estiu oberts a la ciutadania. Aquest 2024 l’Ajuntament ha llistat 354 espais i equipaments interiors i exteriors, 120 més que l’any passat i altres espais com àrees de joc infantils o pèrgoles fotovoltaiques amb ombra que també són una proposta de “confort tèrmic” si la temperatura no és molt elevada. Els refugis climàtics no obren cada dia, sinó que són espais amb diferents horaris i, per tant, abans d’accedir-hi és recomanable consultar el web de l’Ajuntament.

L’objectiu és anar ampliant la xarxa de refugis climàtics

Segons el consistori, amb la proposta de refugis d’aquest 2024 el 98 % de la població té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa i el 68 % en té un a menys de cinc minuts. Els diumenges d’agost, que són els dies en què més equipaments tanquen, el 89 % de la població té un refugi a menys de 10 minuts caminant des de casa i un 44 % en té un a menys de cinc minuts. L’objectiu és que l’any 2030 el 100 % de la ciutadania tingui un espai d’aquest tipus a menys de cinc minuts de casa a peu.

El comú denominador d’un refugi climàtic

Segons Laia Bonet, la primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, la consideració de l’Ajuntament de refugi climàtic té aquest comú denominador: espais, tant exteriors com interiors, accessibles, amb ombra, lloc per seure i un punt d’aigua. En el cas dels espais interiors climatitzats, com biblioteques, centres cívics o museus, la temperatura recomanada és de 26 ºC.

Prop de 200 àrees de joc infantil i pèrgoles

Segons fonts de l’Ajuntament les 26 pèrgoles i les 183 àrees de joc infantil no estan considerades com a refugis climàtics, sinó com “altres espais amb ombra i confort tèrmic“. Pel que fa als parcs per a les famílies amb criatures en la majoria dels casos es tracta d’ombra generada per les zones arbrades ja que avui dia hi ha molt poques àrees de joc infantil amb tendals. El consistori treballa per ampliar la xarxa d’àrees de joc infantil amb tendals estacionals, és a dir que es posen a l’estiu i després es retiren, com per exemple el que hi ha a l’àrea de jocs infantils del Parc del Poblenou, i que conviuen amb altres sistemes com els tendals fixos, per exemple a Can Batlló, o elements de joc que ja inclouen elements per fer ombra, com els que s’han posat al parc de la Colònia Castells.

Les piscines municipals esdevenen refugis climàtics

Entre les novetats d’enguany hi destaca la decisió del consistori d’incorporar també les piscines municipals com a refugis climàtics, que en cap cas seran gratuïtes. Es regularan segons el preu públic fixat amb els ajuts/descomptes corresponents. Bonet ha remarcat que “ningú es quedarà fora de les piscines per motius econòmics”. L’Ajuntament, doncs, està obert a aplicar alguna mesura excepcional si ho considera necessari. En aquest sentit Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, ha destacat l’acord al qual ha arribat l’Àrea de Drets Socials amb la d’Esports per facilitar l’accés a les piscines municipals als majors de 65 amb la Tarjeta Rosa plus, que beneficiarà prop de 100.000 barcelonins.

Mercats, centres comercials o parròquies

L’Ajuntament també ha sumat 17 mercats municipals, espais d’altres administracions o alguns privats que s’han sumat per primera vegada a la xarxa de refugis climàtics de Barcelona com els centres comercials Diagonal Mar, les Arenes, els Lluïsos de Gràcia o algunes parròquies.

Les tres fases del Pla calor municipal

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el Pla calor municipal en fase preventiva des del 15 de juny fins al 15 de setembre. Durant aquest període els equips tenen tots els dispositius a punt per si s’activen alertes específiques de calor.

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà per segon estiu com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor. A la fase preventiva es potencia la informació, el CUESB adapta el seu servei telefònic permanent 900.70.30.30 i l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) activa la divulgació de mesures per prevenir els efectes de l’onada de calor entre les persones vulnerables.

L’Ajuntament preveu una fase d’alerta per calor intensa en cas que la temperatura diürna màxima superi els 33,7 ºC o bé quan la temperatura mínima nocturna sigui superior als 25,9 ºC. En aquesta fase el CUESB habilita una sala d’espera amb climatologia de confort i font d’aigua per a persones vulnerables i s’estableix una operació específica a la via pública durant la franja més calorosa del dia dirigit a persones vulnerables i sense llar.

En el pitjor escenari, si la temperatura màxima supera els 35,7 ºC o bé la mínima s’enfila per sobre dels 27,9 ºC s’activarà la tercera i última fase d’emergència per calor molt intensa. A banda de les actuacions previstes en la fase d’alerta, també es proposarà a persones vulnerables el seu trasllat fins a centres habilitats com a refugis climàtics i, sempre que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernoctació per a persones que presentin una gran fragilitat.