alerta sequera barcelona

La millora de l’estat dels embassaments ha permès tornar a fer un pas enrere en les restriccions d’aigua a Barcelona per la sequera. Les darreres pluges han fet augmentar les reserves a la conca Ter-Llobregat fins al 38,5 % i, per això, els municipis que se n’abasteixen —entre els quals, Barcelona i l’àrea metropolitana— poden sortir de la fase d’excepcionalitat i tornar a l’estadi d’alerta. Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l’escenari en què es trobava al novembre del 2022.

Entrada en vigor la setmana vinent

ho ha anunciat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, aquest dimarts. L’entrada en vigor es produirà a principis de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. 

Mascort, però, ha remarcat que malgrat se surti de la fase d’excepcionalitat, totes les accions i obres previstes per combatre la sequera continuaran com fins ara. És el cas, per exemple, de la dessaladora flotant prevista al Port de Barcelona. Ara bé, el conseller ha aclarit: “Com que ja no som en emergència, se seguiran els tràmits ordinaris de contractació, que són més lents”. Mascort ha afirmat que el govern, “també quan plou, segueix gestionant”.

Quines restriccions s’apliquen en l’estadi d’alerta?

Durant l’estadi d’alerta per sequera les restriccions d’aigua a Barcelona i molts municipis catalans es flexibilitzen. Et resumim com queden les mesures:

  • El volum màxim d’aigua per habitant i dia passa a ser de 250 litres —durant l’excepcionalitat era de 230.
  • El reg de jardins i zones verdes s’ha de fer entre les 20 h i les 8 h amb la mínima aigua indispensable i, en tot cas, no es podrà superar un volum de 450 metres cúbics per hectàrea al mes. El reg de jardins particulars es podrà fer com a màxim dos dies cada setmana.
  • Els serveis municipals han de fer la neteja de carrers amb la mínima despesa d’aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l’ús d’aigua regenerada o aigua no procedent de la xarxa.
  • Pel que fa a piscines, no se’n pot omplir ni reomplir cap que no tingui un sistema de recirculació de l’aigua. En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
  • La neteja de vehicles només es podrà fer en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que tinguin sistemes de recirculació de l’aigua. Nomes es permet fora d’aquests establiments per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.
  • Pols en l’aire: Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
  • Fonts ornamentals: Continua prohibit l’ompliment total o parcial de les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte els llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment.
  • A les granges, l’ús d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.

El govern manté les obres per via d’emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el govern ha destacat que continua treballant per incrementar la disponibilitat d’aigua. Com a mesures estructurals, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està construint diversos pous al tram final de Besòs, Montcada, Barcelona i Sant Adrià del Besòs, que preveu tenir enllestits al juliol. Aquests sis pous serviran per aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA està redactant els projectes bàsics.

dipòsit aigua freàtica

Darnius-Boadella recupera a la fase I d’emergència

La Comissió Interdepartamental de la Sequera també ha acordat que el sistema Darnius-Boadella passi d’emergència II a I després que les reserves arriben gairebé al 23 %. En aquest estadi es passa dels 180 litres per habitant i dia als 200 als 17 municipis afectats.