La temperatura màxima d’aquest primer dia del 2022 ha estat de 22,1ºC a l’Observatori Fabra. Es tracta del valor més alt de tota la sèrie climàtica amb 107 anys de recorregut – i supera, per tres dècimes, els 21,8ºC enregistrats el 8 de gener del 2016
Tot plegat a causa d’un anticicló càlid acompanyat d’un matalàs d’aire extremadament ‘calent’ a les capes baixes troposfèriques. A uns 900 metres d’alçada, hem tingut sobre Barcelona el nucli més càlid de tota la bombolla calenta del mediterrani occidental, amb uns 20ºC en aquesta cota. Es tracta d’una temperatura habitual de les masses d’aire de maig o juny.
Si ens fixem en l’anomalia que suposa respecte a les ‘temperatures habituals’, podem comprovar una desviació positiva d’entre 12 i 14ºC a 1.500 metres d’alçada. Això vol dir que en aquesta alçada s’han gestat valors al voltant dels 18ºC, quan ‘lo habitual’ per aquestes dates seria tenir-ne entre 5 i 7ºC.
Si ens fixem en la temperatura nocturna, els 16ºC de mínima del Fabra també suposen la superació de la mínima absoluta més elevada per un mes de gener, que van ser els 14,5ºC del 29 de gener del 1944.
El Cap d’Any més càlid de la història a l’Observatori Fabra
Podríem afirmar que el Fabra ha batut un ‘doble rècord de calor’: la temperatura màxima més alta de la història per un mes de gener, i també el cap d’any més ‘calent’ de tots, tant de nit com de dia.
La temperatura nocturna més alta de la ciutat l’hem d’anar a buscar a l’Observatori Fabra, amb 16ºC. Aquesta xifra marca un rècord històric en aquest indret: mai havíem tingut una nit de cap d’any tant suau. Això sí, no podem parlar de nit suau ni rècords històrics d’altes temperatures a la resta de la ciutat de Barcelona, perquè com veieu, també ha fet fred. La inversió tèrmica ha acumulat l’aire fred al centre, a la part baixa i a sectors pròxims al Llobregat i el Besòs.
El Cap d’Any d’enguany ha estat el més càlid de tota la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra. El segon Cap d’Any més càlid va ser el 1962, amb 11,2ºC. L’assoliment del rècord, fulminant.
La inversió tèrmica ha estat tant extraordinàriament exagerada que fins i tot, ha sortit fora l’eix d’abscisses del radiosondatge de Barcelona, que compta amb una escala de fins a 20ºC. Doncs bé, en aquesta radiografia ‘ a capes’ de l’atmosfera, podem comprovar com el gruix més càlid d’aquest matalàs es troba entre els 800 i els 1.500 metres, aproximadament.
En relació a les temperatures diürnes, els 21.9ºC de màxima també superen de lluny els tres Caps d’Anys més càlids de la història, que han estat el 1962, amb 17,6ºC; el 1996, amb 17,4ºC i el 1931, amb 17.2ºC
Tot plegat després d’un final del 2021 amb temperatures anormalment altes que s’han quedat a les portes de batre rècords al Fabra. El penúltim dia de l’any es van assolir els 20,2ºC, mentre que el rècord el trobem a 20,6ºC enregistrats el 2015.
Malauradament, el Fabra està sent notícia per la fulminació d’una sèrie de rècords històrics que deriven d’anomalíes atmosfèriques bastant importants, i no només en la temperatura, sinó també en precipitacions. Hem tancat el 2021 com l’any més sec dels darrers 107 en aquest punt.
Rècords de calor cada cop més freqüents?
Cal recordar que el passat 29 de gener del 2021 també vam tenir una jornada de temperatures desbocades a la ciutat, però a diferència d’avui, es van superar els 20ºC de forma generalitzada a molts punts.
Es van assolir 22,7ºC al Raval, fet que suposa la segona temperatura més alta mai registrada en un mes de gener en els 13 anys de dades que ofereix la sèrie, que arrenca el gener del 2009.