barcelona hores sol londres
De les poques pluges d'aquest febrer i hivern a Barcelona. Foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

El temps s’ha capgirat. Mentre que aquests dies les borrasques estan circulant per l’estret de Gibraltar, amb núvols abundants i pluges a la península Ibèrica, l’anticicló que es troba al centre i al nord d’Europa està duent jornades molt assolellades en aquests països. És la situació inversa a la que estem acostumats.

A Barcelona ja fa dies que no tenim el cel net de núvols, com sí que havia passat durant bona part de l’hivern. El sol és tan car de veure que des de l’1 de març només hi ha hagut 45 hores de sol, ni la meitat del que marca la mitjana. Aquesta situació es repeteix al conjunt del territori.

Imatge del satèl·lit Meteosat del matí de dilluns

Més de 100 hores de sol al nord d’Europa

A diferència de Barcelona, ciutats molt més avesades als núvols i a les pluges estan tenint dies assolellats, l’un rere l’altre. Un exemple és París, on ja acumulen 106 hores de sol, o Berlín, amb 152 hores des de l’1 de març fins al dia 20.

A les illes Britàniques es repeteix el mateix. A Londres aquest març ja hi ha hagut gairebé el doble d’hores de sol que a Barcelona, mentre que a Dublín en porten 115.

Fins i tot, al nord d’Escandinàvia hi ha més sol que a la costa Mediterrània de la península. A Múrmansk (Rússia), que és la ciutat més poblada del cercle polar àrtic, hi ha hagut 79 hores de sol des de l’1 de març.

També a la Mediterrània central hi predomina l’ambient assolellat. És el cas de Roma, amb 159 hores de sol des que va començar el mes.