La recollida selectiva de residus a Barcelona es manté estancada i continua molt lluny dels objectius marcats per la Unió Europea. Segons les dades de l’últim balanç de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el 2023 la ciutat va reciclar el 40,7 % de la brossa, una xifra gairebé idèntica a la de l’any anterior (39,5 %), i gairebé 15 punts per sota del 55 % que estableix Europa per al 2025.

Planta de reciclatge de residus Ecoparc2 a Montcada i Reixac

Les xifres de Barcelona tampoc no són bones si es comparem amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana. La ciutat ocupa el 18è lloc de la llista dels 36 municipis de l’AMB en recollida selectiva de residus.

“Tot apunta que a Barcelona farem una legislatura en la qual no avançarem gaire”, es lamenta Guille López, conseller delegat de l’àrea d’Acció Climàtica de l’AMB. López assegura que la ciutat sempre havia estat una capdavantera en mesures mediambientals i “no sembla que aquesta vegada hagi d’exercir aquest lideratge”.

Sant Andreu del Palomar i Sarrià, els dos oasis del reciclatge

On més es nota l’increment de la recollida selectiva és als municipis on s’ha implantat el porta a porta o hi ha els contenidors tancats. Aquest és el cas dels dos barris de Barcelona que funcionen amb aquests sistemes, Sant Andreu del Palomar i Sarrià, i que són els únics de la ciutat que compleixen amb els objectius europeus. A Sant Andreu del Palomar la recollida selectiva representa el 74 % del total i ocupa la tercera posició de l’AMB, mentre que Sarrià és la cinquena amb un 71,1 %.

Un dels espais de la planta de reciclatge Ecoparc 2, a Montcada i Reixac

Tiana, on més es recicla de l’àrea metropolitana

En total, l’any 2023 es van produir prop d‘un milió i mig de tones de residus, l’equivalent a 444,3 Kg/hab i any. D’aquests se’n van recollir selectivament el 40 %, un 0,7 % més que el 2022. Només hi ha nou dels 36 municipis metropolitans que han arribat a l’objectiu del 55 % de la UE: Tiana (79,3 %), Santa Coloma de Cervelló (76,5 %), Corbera de Llobregat (71,6 %), Torrelles de Llobregat (71,1 %), Sant Just Desvern (59,9 %), el Papiol (59,3 %), Begues (58,4 %), Castellbisbal (56,9 %) i Ripollet (56,5 %). Per contra, on menys es recicla és a Santa Coloma de Gramanet (27 %) i l’Hospitalet de Llobregat (28,5 %).

Per residus, la fracció orgànica i els envasos continuen sent les assignatures pendents. Al conjunt de l’AMB es recull de forma selectiva el 35,1 % de la brossa orgànica i un 40,1 % dels envasos. La recollida selectiva del vidre és sensiblement superior, un 69,3 %, i la del paper i cartró d’un 45 %.

Comparteix a: