Tots els informes sobre el canvi climàtic apunten que aquests episodis violents que hem viscut els darrers dies seran cada vegada més freqüents, també a Catalunya i Barcelona. Així ho ha apuntat la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, que ha informat que els episodis que es veuran a partir d’ara de manera més habitual seran calamarsades, ventades fortes i fins i tot algun petit tifó o un petit huracà típics d’un clima tropical. I és que el clima mediterrani ja s’està tropicalitzant, però “no estem preparats per fer-hi front: ni a les ciutats, ni als pobles, ni la ciutadania en general”, apunta Sarroca.

Cal ser més didàctics amb la població

Per fer front a aquests canvis, cal que la població comenci a ser conscient del canvi de paradigma en el temps. En aquest sentit, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya explica que a la societat li fa falta “molta cultura de clima tropical“. Tenint en compte que el clima mediterrani s’està tropicalitzant, Sarai Sarroca defensa que “cal ser més didàctics amb la població“.

Ens fa falta molta cultura de clima tropical. El nostre clima mediterrani s’està tropicalitzant una mica i, per tant, cal ser més didàctics amb la població
Sarai Sarroca, directora Servei Meteorològic de Catalunya

Estar informats dels avisos: què cal fer?

Per a Sarroca, cal que els ciutadans mirin d’estar constantment informats davant d’aquests nous episodis cada vegada més violents. La directora del Meteocat recomana consultar amb assiduïtat els avisos que el mateix Servei Meteorològic o fins i tot Protecció Civil publiquen als seus webs o a les xarxes socials. Els avisos més urgents, a hores d’ara, es poden facilitar amb un màxim de dues o tres hores d’antelació: d’aquí, diu, ve la importància d’estar informats gairebé al minut.

Per exemple, amb un avís de ventades fortes ja hem de preveure no sortir de casa i retirar els objectes de les nostres terrasses o balcons que puguin sortir volant i provocar un accident. El mateix passa amb un avís per temperatures fredes sobtades: en aquest cas, hauríem d’evitar anar a zones de muntanya o bé preparar-nos amb roba adient.

Una nova app per fer arribar els avisos

Per poder fer arribar aquests avisos de manera més àgil a la ciutadania, el Servei Meteorològic té previst llançar en un any una nova pàgina web i, després, una nova aplicació mòbil. L’objectiu, diu Sarroca, és adaptar-se al nou clima més canviant i que els avisos d’emergència arribin a la població general de manera gairebé immediata.