eix besos

Poques hores després que es fotografiés una llúdriga al Parc Fluvial del Besòs, n’ha aparegut morta una a prop de la desembocadura, tal com mostra una imatge que s’ha fet viral a les xarxes socials.

Pendents de la necròpsia

Juli Mauri, biòleg del Zoo de Barcelona, confirma que els Agents Rurals van recollir l’animal diumenge i que dilluns li van fer la necròpsia al Centre de Fauna de Torreferrussa per saber les causes de la mort. Mauri apunta que l’animal estava molt prim i desnodrit i no tenia cap mossegada ni atac de cap animal.

També apunta que el comportament de la llúdriga abans de la mort era sospitós i que “probablement patia alguna patologia. És estrany que es deixés veure a plena llum del dia”.

Fonts del Departament d’Agricultura i del Territori i Sostenibilitat asseguren que els resultats de la necròpsia no se sabran fins d’aquí a 10 dies i que també se li han fet proves per saber que no hagués consumit tòxics.

Problemàtica dels gossos deslligats

Mauri, d’entrada, descarta l’atac d’algun gos, però assegura que la presència de gossos deslligats “no ajuda” al restabliment de l’animal al Parc Fluvial del Besòs, ja que “tenen l’instint de seguir el rastre de qualsevol animal“.

Alguns ciutadans, però, han mostrat la seva indignació a les xarxes socials, com Jaume Albaigès: “Aquell dia, desenes, potser centenars de gossos campaven lliurement per les dues ribes del riu i fins pel mig de la llera”.

Paco Torres, un altre ciutadà, va escriure: “Ja podeu deslligar als vostres gossos”, Moisés Moreno apunta que “diumenge el Parc Fluvial del Besòs era tot una gimcana de comportaments incívics, gossos i persones dintre de la llera, brutícia, crits, música a tot volum” i, Xavier Romera, apuntava “problema resolt”, en sentit irònic.

Manel Gómez, fins i tot qüestiona la viabilitat del parc com espai apte per a la llúdriga: “Malauradament no és sols diumenge, són tots els dies: entre tots la van matar i ella sola es va morir”, assenyala. També apunta que la presència de gossos deslligats, la massificació de gent i un ús indegut de l’espai és massa pressió per un riu com el Besòs.

La majoria de comentaris apunten a la necessitat de portar els gossos lligats per no alterar les llúdrigues, així com més vigilància de les autoritats locals.