L’aigua del mar a Barcelona ha arribat aquesta setmana al rècord històric, amb 28,5 graus. És la temperatura més alta registrada en els darrers 17 anys i iguala la temperatura màxima del 21 de juliol del 2022. Són dades basades en els mesuraments que fa setmanalment el meteoròleg i geògraf Diego Lázaro des del gener del 2006 a l’espigó del Gas. Segons Lázaro, “tot indicava que s’assoliria un record: temperatures elevades, molta insolació i poques onades. El vent no bufa i això fa que la capa superficial pugi”.

Tres graus més que la temperatura mitjana

Aquesta mesura suposa un augment de gairebé tres punts —2,9 ºC— respecte a la temperatura mitjana del període registrat a Barcelona entre el 2006 i el 2023. El 29 de juny ja es va registrar un primer rècord de temperatura de l’aigua, quan es va arribar als 25 graus, dos més que l’habitual pel mes de juny i més semblants a temperatures del mes d’agost. Aquests mesuraments es fan cada dijous al migdia, a un metre de profunditat d’aigua. Aquest divendres alguns banyistes han confessat que està massa calenta pel seu gust.

Aigua molt càlida aquest 2023

De moment, es preveu que sigui la temperatura més alta de l’aigua del mar, davant el canvi de temperatura que s’espera en les properes hores. En el moment del mesurament hi havia marejol amb vent moderat del sud, pocs núvols, transparència de l’aigua i bandera verda onejant a la platja.

Des de fa mesos la temperatura de l’aigua del mar des del punt de vista global està registrant aquest 2023 rècords de temperatura sistemàtics des de mitjans del mes de març.