El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural ha activat dijous al matí un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a causa dels elevats nivell de partícules en suspensió (PM10) a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona. La causa de l’assoliment dels nivells de contaminació ha estat, en bona mesura, la intrusió d’una massa de pols Sahariana.

Superacions del llindar d’avís

Dimecres, 7 de febrer, es va superar el llindar de 50 µg/m3 de PM10 a dues estacions de mesura de la Zona de Protecció Especial. Concretament, l’estació de l’Eixample (Barcelona) i de Mollet del Vallès. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i que es podria tornar a superar el llindar diari de 50 µg/m3 al llarg de dijous.

Clara millora a partir de divendres

Divendres s’espera l’arribada d’un canvi de temps que farà millorar la qualitat de l’aire a Barcelona i rodalia. El pas d’un sistema frontal al llarg de matí, impulsat per vent de garbí, afavorirà la retirada gradual de la massa de pols en suspensió, alhora que la pluja facilitarà que les partícules en suspensió tendeixin a precipitar. La nit de divendres a dissabte s’espera el pas d’un altre front que obrirà les portes a vent de mestral moderat al llarg de dissabte.

Aquest escenari fa preveure una possible desactivació de l’episodi.

Recomanacions per reduir la pol·lució

Per tot plegat, i seguint les directrius del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire que va establir la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’aconsella a la població:

  • Fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc.).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa, evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.