La idea de portar aigua en vaixells per pal·liar els efectes de la sequera podria tornar a posar-se sobre la taula. En una entrevista a ‘Els matins’, de TV3, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha dit que que en una situació de crisi i emergència com l’actual “no es pot descartar res”. “S’han d’analitzar totes les possibles solucions”, ha respost quan li han preguntat si es descarta l’opció dels vaixells carregats d’aigua que es va tenir en compte durant la sequera del 2008.

Reyes creu que “és molt millor invertir en infraestructures de llarg recorregut que donen aigua sempre que no aquestes efímeres”. Recalca que la fórmula ha de combinar l’estalvi d’aigua, fer inversions per potabilitzar aquesta aigua, com les dessaladores, i també la possibilitat de pluja. Tot i això, afegeix: “No s’ha de descartar absolutament cap actuació”.

El 2008 dos vaixells carregats d’aigua van arribar a Barcelona

Durant la sequera que hi va haver Catalunya l’any 2008, van arribar a Barcelona dos vaixells carregats amb aigua potable. El primer procedia de Tarragona i el segon va arribar de Marsella carregat amb aigua del Roine. Aquest últim no va estar exempt de polèmica per la dubtosa qualitat de l’aigua que procedia d’un riu especialment contaminat i també per l’oposició de les entitats ecologistes.

En total es van contractar sis vaixells que havien de fer transvasaments d’aigua del Roine cada tres dies, però finalment només en va arribar un. El fet és que unes setmanes després la pluja va solucionar la situació i es va tancar l’episodi de sequera a Barcelona i el conjunt de Catalunya.

Barcelona, en emergència a principis de desembre si no plou

Pel que fa al Pla de sequera, Reyes ha advertit que, si no plou gens, l’àrea metropolitana de Barcelona entrarà en emergència a principis de desembre; i, si plou l’equivalent al mínim històric, ho farà a finals d’any. Actualment, a Catalunya ja hi ha 36 municipis que es troben en aquesta situació d’emergència. Això vol dir que la declaració d’emergència afecta 150.000 habitants, que tenen una limitació de consum de 200 litres per dia.

Comparteix a: