Aquest any 2022 serà recordat per la sequera, però també per la calor desmesurada que ens ha acompanyat durant bona part de l’any. L’estiu es va fer molt llarg, i és que la calor intensa va començar pel maig i no va marxar fins al mes de novembre. De fet, els mesos de maig, octubre i novembre del 2022 van ser els més càlids mai registrats a l’Observatori Fabra, mentre que juny, juliol i agost del 2022 van quedar en segona posició. Una situació que s’ha repetit, també, al conjunt de l’estat, amb més de 5.000 morts per onades de calor aquest any, segons un estudi publicat recentment.
A la resta de la península Ibèrica la situació va ser la mateixa. Les onades de calor es van anar encadenant al llarg de l’estiu, amb registres que van arribar a ser de rècord en diverses poblacions. De fet, el juliol del 2022 va ser el mes més càlid mai registrat des que hi ha dades (any 1961), amb una anomalia per al conjunt de l’estat de +2,7 ºC, segons dades d’AEMET. L’agost també va ser excepcional, amb una anomalia de +2 ºC.
Més mortalitat amb episodis de calor intensa
Precisament, quan hi ha episodis de calor intensa és habitual que augmenti la mortalitat. En aquest sentit, aquesta setmana s’ha publicat un estudi a la revista ‘Epidemiology’, en què han participat investigadors del CSIC, de la Universitat de Nagasaki, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, de la Universitat de València i del Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública en el qual s’estima el nombre de defuncions registrades a l’estat aquest estiu del 2022, que han estat relacionades amb les calorades.
Més d’un mes de calor extrema
Les superacions del llindar de calor extrema per al conjunt de l’estat, que és de 26,5 ºC, van ser continuades. Segons les dades d’AEMET utilitzades a l’article, al mes de juny n’hi va haver cinc de consecutives.
Tot i això, el plat fort va arribar durant la segona meitat de l’estiu. D’una banda, el llindar es va superar durant dues setmanes seguides entre el 10 i el 25 de juliol i, posteriorment, dues setmanes més entre el 31 de juliol i el 13 d’agost. Aquesta situació es va traduir en un increment de la mortalitat.
El juliol del 2022 concentra més de la meitat de les morts
Al llarg dels mesos d’estiu, juny, juliol i agost, els autors de l’estudi estimen en 5.316 les persones que van morir a l’estat relacionades amb la calor. El 60 % de les morts es van concentrar durant el mes de juliol, que va ser el mes més càlid mai registrat al conjunt de l’estat.
Un estiu extraordinari
La mortalitat deguda a la temperatura extrema durant l’estiu del 2022 ha estat cinc vegades més elevada que anys com el 2018 o el 2020, quan es van superar, per poc, el miler de defuncions. Sens dubte, les conseqüències de la calor desmesurada s’han fet notar i de mala manera.
La mitjana dels últims cinc anys (2017-2021) era de 846 morts per calor extrema, una xifra molt per sota de la registrada enguany.
Segons l’estudi, la mortalitat que hi ha hagut enguany és comparable amb la de l’estiu del 2003. Aleshores, s’estima que a l’estat 6.595 de les defuncions que hi va haver van estar relacionades amb la calor intensa.