L’any de l’estiu etern, el dels sis mesos d’estiu, el de l’estiu fins la castanyada. El 2022 continua rebentant un munt de registres associats a les altíssimes temperatures que tenim. El 2022 és ja el primer any amb sis mesos d’estiu. Mig any amb dades extraordinàries, gràcies a les dades facilitades per l’Observatori Fabra.
Maig, tot va començar amb tu…
Del maig només se’n va salvar la primera setmana i el dia 25. Petitíssimes excepcions en un maig de rècords històrics gairebé impensables. No havia fet mai tanta calor al maig. Els registres màxims es van acostar als 35 ºC un 22 de maig que ja és història meteorològica de la ciutat.
Amb aquestes credencials, maig va acabar superant també el rècord històric de temperatura mensual, i no va ser pas un rècord menor. Maig va superar en més d’un grau el rècord anterior per una anomalia total de 3,5 ºC respecte del que seria habitual. Amb dades a la mà, maig va fer de juny. Primer mes d’estiu fora de temporada.
Juny, juliol i agost: un estiu tòrrid a l’altura del 2003
Maig va crear així un precedent que semblava anunciar el que passaria més endavant. I, tot i això, no hi havia res que fes pensar que l’estiu d’enguany seria un dels més tòrrids viscuts mai a Barcelona.
Només el 2003, i per poques dècimes, supera el trimestre juny, juliol i agost d’aquest 2022. Onades de calor gairebé encadenades una darrere de l’altra ens han deixat el segon juny més càlid de la història, només superat pel juny del 2003; el segon juliol més càlid, només superat pel del 2006, i també el segon agost més tòrrid, només per sota del del 2003.
Les nits tropicals han batut dades impensables i ja allarguen la temporada amb facilitat fins a les acaballes del mes d’octubre. Enguany són més de 130, gairebé 20 nits tropicals més que el rècord anterior.
Setembre va arribar com un elefant en una terrisseria
Setembre és, normalment, un mes que ens encamina de les grans calorades a la tardor. Enguany, els darrers 10 dies han evitat un desastre termomètric major del que hem tingut.
El quart lloc que ocupa setembre en el rànquing dels setembres més càlids registrats mai emmascara una primera quinzena inèdita i digna de plena canícula, fins i tot amb algunes de les nits tòrrides més tardanes anotades a Barcelona.
La baixada de la temperatura coincidint amb la Mercè d’enguany va evitar entrar al podi. Setembre és, dels darrers sis mesos, el que menys es desvia de la mitjana i tot i això ha registrat una mitjana gairebé 2 ºC superior a la climàtica (1.7 ºC, concretament).
Octubre, un mes per oblidar
El desastre termomètric d’aquest octubre confirma el desori meteorològic del 2022. L’octubre ha acabat amb 20,7 ºC de temperatura mitjana i supera en mes d’un grau el rècord anterior. Octubre ha fet de setembre.
Les nits tropicals han continuat encara ben presents i l’anomalia del mes ha superat els 3,5 ºC per sobre respecte del que seria habitual i iguala a la dècima la mitjana d’un setembre normal.
Sis mesos d’estiu
Numèricament maig va fer de juny i octubre ha fet de setembre. Juny, juliol, agost i 20 dies de setembre s’han comportat amb dades gairebé dignes d’una onada de calor continuada pràcticament sense respirs i només els darrers 10 dies de setembre i els primers set del mes de maig trenquen el que seria mig any sencer amb dades d’estiu.
No s’havien superat els 20 ºC de mitjana en un mateix any durant sis mesos. De fet, ni tan sols hi ha un precedent de cinc mesos. Maig i octubre del 2022 són els primers mesos de maig i octubre que passen d’aquesta xifra, cosa que posa de manifest l’excepcionalitat d’aquest 2022.
El període comprès entre el maig i l’octubre del 2022 acabarà amb una anomalia de 3 ºC respecte del que seria habitual en el trentenni 1991-2020, una dada que s’enfila fins els 4,2 ºC si ho comparem amb el trentenni 1961-1990.
La dada d’aquest període de mig anual supera en gairebé un grau i mig el període equivalent més càlid fins ara (de l’any 2003) i el 2022, amb dades des de l’1 de gener, va camí d‘escombrar el rècord anual de temperatura que queda, de moment, més d’un grau per sota del registre actual.
Pot semblar poc, però a la pràctica és com si el rècord del món dels 100 metres passés de 9,5 segons a 8 segons de cop. Una barbaritat. L’escalfament d’aquest 2022 no té precedents i, evidentment, no s’explicaria sense el canvi climàtic. El 2022 és, de moment, el primer any amb sis mesos d’estiu, si més no tal com els coneixem fins ara.