pluja rega barcelona collserola sequera juliol 2024
La pluja ha regat abundantment la falda de Collserola. Foto: Jordi Campos

Ens trobem en la recta final del juliol i en plena canícula de l’estiu, els dies de més calor i de menor probabilitat de pluja a Barcelona. El juliol és estadísticament el mes més sec de tot l’any a Barcelona i al litoral central.

Els xàfecs de diumenge, 21 de juliol, han estat altament irregulars en el cas de Barcelona. Han fet diana a la solana i a la falda de Collserola, amb registres de més de 20 litres per metre quadrat.

La pluja ha estat un veritable regal per a l’arbrat de Collserola i per tal de mantenir a ratlla el perill d’incendi forestal, si més no durant uns dies.

Precipitació acumulada diumenge, 21 de juliol, al matí a Barcelona

Un juliol i un 2024 més plujosos de l’habitual a l’Observatori Fabra

El mes de juliol va iniciar-se amb pluja a Barcelona. El primer dia del mes van caure a l’entorn de 12 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra. Posteriorment, el dia 12, van rebre un parell de litres més. Amb la pluja de diumenge, 21 de juliol, l’Observatori Fabra ja suma 34 litres per metre quadrat, un valor superior als 29,8 de corresponents a la mitjana de tot el juliol (període 1991-2020).

La pluja ha servit per hidratar la vegetació, la qual ha patit els efectes de les altes temperatures i la baixa humitat ambiental dels darrers dies.

La precipitació acumulada a l’Observatori Fabra des del dia 1 de gener del 2024 és de gairebé 370 litres per metre quadrat, una xifra que supera en més de 60 litres la precipitació que s’hauria d’haver acumulat fins a dia d’avui segons l’estadística (307).

Malgrat això, el context de sequera acumulada es manté a Collserola. La pluja acumulada els darrers 365 dies frega actualment els 500 litres per metre quadrat, un valor encara inferior a 621,5 litres per metre quadrat, la precipitació mitjana que cau en un any a l’Observatori Fabra (període de referència 1991-2020). Tot i això, tal com es pot comprovar en el gràfic inferior, la sequera acumulada els darrers 365 dies s’ha anat atenuant gradualment els darrers mesos.

Anem per bon camí, però la sequera no s’ha acabat

L’índex de precipitació estàndard (IPE) del Servei Meteorològic de Catalunya permet analitzar l’excés o dèficit de precipitació en un territori mitjançant diverses escales temporals.

Els intervals curts (escales o finestres inferiors a nou mesos) són útils per estimar la humitat del sòl i, per tant, donen informació de la disponibilitat d’aigua de boscos i sembrats.

El mapa dels darrers nou mesos mostra valors de l’índex lleugerament negatius, relativament pròxims a 0 a Collserola. Aquest fet corrobora condicions de certa normalitat (d’1 a -1 correspon a condicions de normalitat).

Els intervals grans (de més de 12 mesos) aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies, els cursos d’aigua i també l’emmagatzematge d’aigua als pantans.

El mapa dels darrers 24 mesos publicat recentment pel Meteocat manté la gravetat de la sequera acumulada. El color vermell, el qual indica condicions de sequera entre extrema i excepcional, tenyeix encara una gran extensió del territori: el litoral, el prelitoral i les Terres de l’Ebre.

Comparteix a: