No hi ha cap dubte que el coronavirus afectarà econòmicament tota la societat. Ho farà també en el món del futbol, o seguirà vivint en una bombolla? En aquests últims anys hem vist fitxatges que superaven els 100 milions d’euros i amb escreix. Un exemple n’és Coutinho, el fitxatge més car de la història del Barça, o Neymar, per qui el PSG va pagar 222 milions d’euros. Com viurà el Barça aquest sotrac econòmic? Ens en parlen Toni Freixa i Josep Maria Minguella.

Ara fa 12 anys, en plena crisis econòmica, el Barça va veure com el mercat de fitxatges el liderava, per exemple, l’operació de Dani Alves procedent del Sevilla per 35 milions i mig d’euros. Va ser i encara ho és avui dia, el defensa més car de la història del Barça. A banda d’Alves, el club blaugrana també va incorporar Aleksander Hleb procedent de l’Arsenal per 17 milions d’euros, qui va resultant ser un fitxatge car. La gran ganga d’aquell mercat va ser Gerard Piqué. Txiki Begiristain i Joan Laporta el van portar a Barcelona procedent del United per només 5 milions d’euros, on s’acabaria convertint en el central titular en detriment de Rafa Márquez.

De fet, l’estiu del 2008 en plena crisis econòmica sumada a la revolució que es va produir a Can Barça amb l’arribada de Guardiola, el Barça només hi va invertir 42 milions d’euros. Les vendes de Ronaldinho al Mílan per 25 milions o Deco al Chelsea per 10, van reduir la inversió.

Han passat 12 anys, i els preus s’han anat inflant. El futbol sempre ha viscut en una bombolla, apartat de la realitat econòmica que l’envoltava. Tornarà a passar amb aquesta crisis que ens ve a sobre?

Sense saber si s’acabarà la temporada i per tant sense dates del mercat de fitxatges, tot és una gran incògnita. Podria ser que el mercat futbolístic recuperi els preus d’anys enrere, i d’aquesta manera exploti la bombolla en què està immers?Haurem d’esperar