La història de Luis Suárez Miramontes és la del primer i únic Pilota d’Or espanyol masculí de tots els temps. La història d’un gallec que va enlluernar Barcelona i que va convertir-se en llegenda a l’Inter de Milà.

Els primers passos sobre un terreny de joc van ser al Deportivo. Però només amb 17 partits a Primera, Josep Samitier el va anar a buscar i va acabar al Barça. Tot just era l’any 1954.

Generació compartida amb Kubala, Ramallets, Evaristo i Basora. Luisito Suárez va acomiadar les Corts per inaugurar el Camp Nou. De blaugrana va guanyar dues Lligues, dues Copes i una Pilota d’Or (la primera d’un futbolista espanyol), a més de viure en primera persona la derrota a Berna, en la final de la Copa d’Europa, dels pals contra el Benfica.

Set anys després, els deutes del Barça van fer que el club el vengués a Itàlia. A l’Inter va convertir-se en una llegenda absoluta. Dues Copes d’Europa i tres scudetto són el seu palmarès al “calcio”, abans de retirar-se a la Sampdoria i instal·lar-se al país italià.

I de la gespa a les banquetes. Inter i Sampdoria primer i, després, SPAL, Como i Cagliari van ser els seus equips coma a tècnic al futbol d’Itàlia. Més tard, va tornar a la Lliga per dirigir el Deportivo i per passar-se a la Federació.

Vuit campanyes al capdavant de la selecció sub-21 i seleccionador absolut al Mundial d’Itàlia 1990, on Espanya no va passar dels vuitens de final.

Assessor a l’Inter i comentarista als mitjans de comunicació van ser les feines de Luisito un cop va deixar les banquetes. Sempre amb un toc particular:

El seu gran llegat, la seva Pilota d’Or. Un trofeu que, cinquanta-cinc anys després va lliurar al Museu del Barça, el lloc on creia que havia d’estar:

Estimat al Barça, a Espanya i a Itàlia. El record de Luis Suárez Miramontes és el d’un dels primer futbolista espanyol que va enlluernar Europa.